IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите нагласи в еврозоната отчитат рекорден спад

Според ЕК обаче резулаттите не от разват напълно ограниченията заради коронавируса

14:42 | 30.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Икономическите настроения в еврозоната претърпяха най-стръмния си месечен спад през март, след като коронавирусът доведе до намаляване на доверието сред потребителите във всички сектори на икономиката, информира Ройтерс, позовавайки се на данни от проучването на Европейската комисия, публикувано в понеделник.

Показателят за икономическите настроения сред 19-те страни, които споделят еврото, спада до 94,5 пункта през март от 103,4 през февруари.

Това е най-стръмният спад на месечна база за измерителя, откакто Комисията е започнала да събира данните през 1985 г.  Въпреки това от институцията заявиха, че предоставената информация може да не е съвсем точна и съпоставима спрямо обичайното, тъй като не отразява изцяло мерките за ограничаване разпространението на коронавируса.

Отговорите на анкетите са били събрани преди налагането на строгите мерки за затварянето на училища, магазини за нехранителни стоки, ресторанти, кафенета и спортни зали.

За Германия и Италия са били събрани между 71% и 85% от отговорите преди значителните мерки за ограничаване на заразата. Във Франция 95% от анкетираните са предоставили своите отговори преди налагането на последните ограничения.

Драматичният спад в очакванията по отношение на бъдещото производство и търсене и общата икономическа ситуация следват рекордния спад в икономическите настроения. Бъдещите очаквания за заетост също се влошават.

Очакванията за продажните цени спадат значително във всички сектори на бизнеса, водени от услугите и търговията на дребно. От друга страна се очаква потребителските цени да се увеличат.

Сред по-големите икономики от еврозоната настроението се понижава най-силно в Италия, най-тежко засегнатата от здравната криза европейска държава, както и в Германия, най-голямата икономика на еврозоната.

Във Великобритания, която вече не е член на ЕС, спадът беше по-малко забележим, само с 3,5 пункта до 92,0 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още