IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите нагласи в еврозоната се подобряват до 17-годишен връх

И потребителите, и компаниите в сферата на промишлеността очакват по-високи цени, което е добър сигнал за Европейската централна банка (ЕЦБ)

15:58 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическите нагласи в еврозоната се подобряват шести пореден месец до най-високото си ниво от над 17 години, показва проучване на Европейската комисия, цитирано от Ройтерс.

Повишението в индекса от 114,1 пункта през октомври до 114,6 пункта през ноември показва, че икономическото възстановяване остава силно въпреки политическата нестабилност в Германия и Испания, две от най-големите страни членки. Това е най-високата стойност от октомври 2000 г. и е далеч над дългосрочната средна стойност от 100 пункта.

И потребителите, и компаниите в сферата на промишлеността очакват по-високи цени, което е добър сигнал за Европейската централна банка (ЕЦБ), която полага усилия за насърчаване на инфлацията до целевото ниво от 2%.

Отделен индикатор на комисията за бизнес климата се повишава от 1,44 до 1,49 пункта през ноември, което е най-високото ниво от 10 години. Все пак очакванията бяха за ръст до 1,53 пункта.

Оптимизмът сред индустриалния сектор отчасти се дължи на очакванията за по-високи цени при продажбата. Индексът за тези очаквания скача от 8,7 пункта до 11,1 пункта с наближаване на коледния шопинг сезон.

Ройтерс припомня, че инфлацията в еврозоната през октомври беше 1,4% на годишна база. Данните за ноември се очакват в четвъртък и прогнозите сочат, че ще има ускорение в ръста на потребителските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още