IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите нагласи в еврозоната се подобряват през юни

Специално за Германия показателят бележи ръст за трети пореден месец

13:33 | 16.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Chris Goodney/Bloomberg</p>

Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Въпреки тежката рецесия професионалистите на фондовите борси са все по-оптимистични по отношение на перспективите за германската икономика, както и за тази на еврозоната.

Икономическите настроения в еврозоната и Германия започват постепенно да отчитат все по-голямо подобрение.  През юни 2020 г. показателят на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW за нагласите в еврозоната се покачва с 12,6 пункта в сравнение с предходния месец до сегашното ниво от 58,6 пункта. Индикаторът за текущата икономическа ситуация във валутния съюз нараства с 5,4 пункта до ниво от минус 89,6 пункта.

Нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие на  Германия се подобряват за трети пореден месец, отчита ZEW на базата на месечното си проучване сред 191 анализатори и инвеститори. 

Понастоящем индикаторът за настроенията е на ниво от 63,4 пункта, което съответства на покачване с 12,4 пункта в сравнение с резултата от май. Анализаторите очакваха по-скромен ръст - до 60 пункта.

Оценката на икономическата ситуация в Германия се подобрява за първи път от януари 2020 г. В настоящото проучване съответният показател се намира на ниво от минус 83,1 пункта или с 10,4 пункта по-високо от предходния месец. еу еу

„Нараства увереността, че икономиката ще се възстанови до лятото на 2020 г. Това се отразява в подновеното покачване на показателя за икономическо чувство на ZEW, както и в по-оптимистичната оценка на настоящата ситуация. Очакваните приходи за отделните сектори в Германия все още са много различни. Очакванията за печалбите са силно отрицателни за експортно ориентираните сектори като автомобилостроенето и машиностроенето, както и за финансовия сектор. За разлика от тях, прогнозите са доста положителни за информационните технологии, телекомуникациите и услугите, ориентирани към потребителите. Експертите на финансовия пазар продължават да очакват бавно увеличение на икономическата добавена стойност през третото и четвъртото тримесечие“, коментира президентът на ZEW проф. Ахим Вамбах.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още