IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите нагласи в еврозоната се подобряват за четвърти пореден месец

Оценките за Германия обаче отчитат спад

13:47 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Cyril Marcilhacy/Bloomberg</p>

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Нагласите на експертите по финансовите пазари относно икономическото развитие на еврозоната се подобряват за четвърти пореден месец, като съответният показател се покачва с 1 пункт на месечна база през юли до сегашното му ниво от 59,6 пункта.

Индикаторът за текущата икономическа ситуация в еврозоната се повишава с 0,9 пункта до ниво от минус 88,7 пункта. Това показва проучването на икономическите настроения на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW, чиито данни бяха публикувани днес.

От друга страна, индикаторът на ZEW за икономическите нагласи в Германия намаля през юли 2020 г. Очакванията вече са на ниво от 59,3 пункта или с 4,1 пункта по-ниско в сравнение с предходния месец. Оценката на текущата икономическа ситуация в Германия от своя страна се подобрява слабо за втори път след януари 2020 г. Съответният показател в момента е на ниво от минус 80,9 пункта, увеличавайки се с 2,2 пункта спрямо юни. г г

„Прогнозата за германската икономика до голяма степен остава непроменена в сравнение с предходния месец. След много лошо второ тримесечие експертите очакват постепенно увеличаване на брутния вътрешен продукт през втората половина на годината и в началото на 2021 г. “, коментира президентът на ZEW проф. Ахим Вамбах.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още