IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите нагласи в еврозоната се влошават през юни

Очакванията на потребителите и компаниите за инфлацията обаче се повишават

14:26 | 29.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическите нагласи в еврозоната се влошават през юни. На подобренията в сектора на индустрията се противопоставя пониженият оптимизъм в сферата на услугите и сред потребителите. Това сочи индикаторът на Европейската комисия за икономическите нагласи (ESI) за месец юни, цитиран от Ройтерс.

Очакванията за инфлацията обаче се повишават.

Индексът за нагласите в еврозоната се понижава от 104,6 пункта през май до 104,4 пункта през юни. Очакванията на пазарите бяха за стойност от 104,7 пункта. Освен това резултатът за месец май е ревизиран надолу от 104,7 пункта.

Резултатите се базират на данни отпреди референдума във Великобритания, посочват от Европейската комисия.

Спадът се дължи на понижен оптимизъм сред потребителите и мениджърите в сферата на услугите, продажбите на дребно и строителството. Увереността в индустриалния сектор се подобрява леко. 

Отделно комисията публикува проучване за бизнес климата, което също показва влошаване на нагласите. Индексът BCI (Business Climate Indicator) се понижава от 0,26 пункта през май до 0,22 пункта през юни, като пазарите не предвиждаха промяна в стойността.

Очакванията на потребителите за цените през следващите 12 месеца се повишават за трети пореден месец от 3,4 до 5,1 пункта, макар че остават далеч под средната дългосрочна стойност от 19,2 пункта.

Корпоративните очаквания за инфлацията също се покачват, при това за четвърти пореден месец, от -0,7 до 0,7 пункта през юни, което е първата положителна стойност от октомври 2014 г., макар и да е под средното дългосрочно ниво от 4,8 пункта.

Европейската централна банка много внимателно следи очакванията за инфлацията при решенията си за паричната политика, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още