IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите настроения в Европа се влошиха през януари

Потребителите са по-песимистични относно миналото и бъдещето си финансово състояние и общата икономическа перспектива

15:26 | 28.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономическото доверие в еврозоната се понижи през януари, след като правителствата удължиха мерките, за да ограничат разпространението на коронавируса, а ваксинациите се забавиха, съобщи Bloomberg.

Индексът на настроенията на Европейската комисия спадна до 91,5 пункта от ревизираните 92,4 пункта, задвижван от оптимизъм в търговията на дребно и по-малкия спад в услугите и доверието на потребителите. Настроението в индустриалния сектор се подобри.

настроения настроения

Проучването допълва доказателствата за разминаващи се икономически тенденции. Повечето фабрики останаха отворени по време на последните блокади, които затвориха магазини за продажба на стоки, които не са от първа необходимост и други  доставчици на услуги в по-голямата част от 19-членния блок.

В резултат на това еврозоната вероятно ще премине в нова рецесия тази зима на фона на продължителни ограничения за обществения живот. Германия, най-голямата икономика на блока, ще остави много търговци на дребно затворени поне до 14 февруари, което накара администрацията на канцлера Ангела Меркел да намали прогнозата си за икономически растеж тази година на 3% от 4,4%.

Страната, заедно с Франция и Испания, ще публикува първите официални данни за четвъртото тримесечие в петък. Данни за цялата еврозона се очакват следващата седмица.

Търговците заявиха, че бизнесът им е засегнат повече от очакваното през януари и изразиха загриженост относно обема на запасите. В същото време потребителите са по-песимистични относно миналото и бъдещето си финансово състояние и общата икономическа перспектива.

В индустрията поръчките се подобриха за седми месец. Прогнозите за заетостта в преработващата промишленост остават като цяло непроменени и се влошават в търговията на дребно и строителството.

Загрижеността за икономическите перспективи на еврозоната се повиши в началото на годината. Европейският съюз изостава от Обединеното кралство и САЩ с кампанията си за ваксинация, а изпълнителната власт на блока е затънала в публичен конфликт с производителя на лекарства AstraZeneca Plc заради доставките на ваксини.

Еврозоната вероятно ще се възстанови по-бавно от кризата, отколкото другите икономики по света, заяви Международният валутен фонд тази седмица. Китай записва V-образен отскок, а САЩ ще получат допълнителна инжекция стимули след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън.

Европейската централна банка остави своята парична политика без промяна по време на заседанието си миналата седмица, след като увеличи подкрепата през декември. Ръководителят на банката Кристин Лагард се опита да увери инвеститорите, че институцията ще запази условията за финансиране „благоприятни“ по време на пандемията.

С правителствената криза в Италия, която подчертава опасността от политически затруднения, които да подбият възстановяването, Лагард повтори, че водещата програма за закупуване на активи в размер на 1,85 трлн. евро (2,24 трлн. долара) може да бъде коригирана, ако е необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още