IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите настроения в еврозоната се влошават рязко

Разочароващите данни потвърждават очакванията на икономистите за забавяне на растежа в еврозоната през последното тримесечие на 2019 г.

15:36 | 08.01.19 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическите настроения в еврозоната се влошиха значително и много над пазарните очаквания през декември, приключвайки една година, в която оптимизмът намаляваше всеки месец, показват данните на Европейската комисия.

Това е поредният сигнал за отслабването на икономиката на региона, коментира Ройтерс.

Мрачните настроения отчасти отразяват намаляващото доверие в индустрията. От едни от най-скоро публикуваните макро данни стана ясно, че индустриалното производство в Германия се свива за трети месец подред.

Като сигнал, че перспективите за растеж в еврозоната през последното тримесечие се влошават индексът на икономическите настроения в региона се понижи от 109,5 пункта през ноември до 107,3 пункта през декември. Това е 12-то подред понижение на показателя и най-ниското му ниво от януари 2017 г.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха по-малък спад – до 108,2 пункта, но слабият оптимизъм сред мениджърите в индустрията и сред потребителите влоши картината.

Индексът, измерващ настроението в индустрията, потъна от 3,4 пункта през ноември до 1,1 пункта през декември. За сравнение, консенсусната прогноза беше за резултат от 2,9 пункта.

Настроението сред потребителите също рязко пострада до -6,2 пункта спрямо -3,9 пункта през предходния месец, но това не попречи на домакинствата да купуват повече стоки. Продажбите на дребно продължиха да нарастват през ноември, показват официалните оценки, публикувани в понеделник.

В резултат на това доверието в търговията нарасна с 0,5 пункта през декември, въпреки че не успя да компенсира общото мрачно настроение.

Показателят, измерващ бизнес климата в услугите – сектор, който съставлява две трети от БВП на еврозоната, е намалял с 1,4 пункта.

Разочароващите данни за икономическите настроения потвърждават очакванията на икономистите за забавяне на растежа на еврозоната през последното тримесечие на годината. Освен това се вижда, че такава е била тенденцията и по-рано през годината, когато растежът на БВП на еврозоната се понижи до 0,2% през третото тримесечие спрямо отчетените 0,4% през периода април – юни. 

Докладът на Европейската комисия е в съответствие и със слабото бизнес проучване на Markit от края на миналата седмица, което отчете рязко забавяне на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през декември до пет и половина годишно дъно.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Възможно е, трудното вдигане на смолета си води до злоба... както и да го смятш. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Едни швейцарци, май. Произвеждат едни сини хапчета завфиганв на самолети и кръвното на комшията тоже. Хубави хора. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 5 години
аз отдавна се мъча да открия кой му е дилъра, но мълчи като партизанин :):) .. не казва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Криза? Време е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Лягушкин, пий си хапчетата. Ако нямаш - върви да ти предпишат. Ако не ти предпишат - намери си читав дилър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 16
studioaa
преди 5 години
Това е прекрасна новина. Най-накрая ставаме свидетели на началото на края за еврозоната и европейския съюз. Изход от тази депресия няма да има нито за еврото, нито за евроинтеграцията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
Иван Митев
преди 5 години
Европейският съюз (ЕС) страда от работата на Европейската централна банка (ЕЦБ).При запазването на държавната грешка за неограничавани щети от работата на ЕЦБ, ЕС е с наближаващ крах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още