IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите настроения в еврозоната се влошават за първи път от седем месеца

Най-голям спад се отчита в секторите на търговията на дребно и услугите

14:51 | 27.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономическите настроения в еврозоната се понижиха за първи път от седем месеца през ноември, когато втора вълна от COVID-19 удари континента, потискайки настроението във всички сектори, особено тези, които са най-силно засегнати от блокадите като услугите и търговия на дребно, съобщи Ройтерс.

Месечното проучване на Европейската комисия показва, че настроенията в 19-те държави, споделящи еврото, са паднали до 87,6 пункта от 91,1 през октомври, което е малко над пазарните очаквания за спад до 86,5 пункта.

настроения настроения

Проучването обикновено се провежда през първите две до три седмици на месеца, което означава, че последните данни показват настроението след обявяване на поредица от блокировки, включително в двете най-големи икономики на еврозоната, Германия и Франция.

„След частичното възстановяване на настроенията между май и септември, наблюдаваме първия спад, след като настроението рязко спадна при първата вълна от COVID-19“, се казва в доклада на Европейската комисия.

Намаляването на настроенията се подхранва от пониженото доверие в търговията на дребно, услугите и сред потребителите. Настроенията в промишлеността и строителството, които до голяма степен останаха настрани от блокадите, отчитат само леки спадове. Но като цяло перспективата за бъдещия бизнес се влошава.

Според проучването очакванията на търговците на дребно са се понижили, отразявайки нарастващата загриженост сред домакинствата относно бъдещото им финансово състояние и икономическите перспективи. Хората от сферата на услугите се тревожеха най-много за очакваното търсене, докато индустрията и строителството регистрираха със „сравнително леки“ спадове в настроенията.

Настроенията в услугите, най-големият сектор на икономиката в еврозоната, произвеждащ около две трети от брутния вътрешен продукт, спаднаха до -17,3 от -12,1 пункта. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад до -15,5 пункта.

Настроенията сред потребителите се понижиха до -17,6 през ноември от -15,5 пункта през октомври, като тук данните са в съответствие с прогнозата, публикувана миналата седмица.

Настроението в индустрията спадна до -10,1 от -9,2 пункта, малко над очакванията за спад до -10,5 пункта.

Много правителства предприеха нови стъпки за ограничаване на икономическата активност през ноември, заплашвайки да върнат валутния блок обратно в рецесия през последното тримесечие, пише Bloomberg.

Германия удължи частичното си блокиране поне до 20 декември, докато Франция планира да остави ресторантите затворени месец след това.

Напредъкът по отношение на ваксините донесе известна надежда, че пандемията може да бъде поставена под контрол през следващата година, въпреки че остават въпроси за това колко бързо те могат да бъдат на разположение на достатъчна част от населението.

В същото време Европейската централна банка се готви да засили паричните си стимули на срещата си през декември в опит да продължи кредитирането към бизнеса и домакинствата, чиито доходи пострадаха повторно от ограниченията.

Правителствата се опитват да ограничат щетите за икономиката чрез разширяване на фискалните мерки. План на ниво Европейски съюз, целящ да стимулира възстановяването в по-дългосрочен план, от друга страна, се забавя, докато държавите членки спорят по ключови детайли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още