Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономическите настроения в Германия отчитат над 4-годишен връх

През януари показателят на ZEW за икономическите настроения в Германия достига 26,7 пункта

Икономическите настроения в Германия отчитат над 4-годишен връх

Ангела Меркел. Снимка: Архив на Ройтерс

Индикаторът на ZEW за икономическите настроения в Германия отново рязко се повиши в началото на 2020 г. През януари показателят достига 26,7 пункта, повишавайки се с 16,0 пункта спрямо предходния месец. Това е най-високата стойност на измерителя от юли 2015 г. насам. Оценката на икономическата ситуация в Германия също се е подобрила значително при настоящото проучване, като съответният показател се покачи до ниво от минус 9,5 пункта или с 10,4 пункта по-високо от декември.

„Продължаващото силно увеличаване на показателя на ZEW за икономическите настроения се дължи главно на неотдавнашното уреждане на търговския спор между САЩ и Китай. Това поражда надежда, че негативните ефекти на търговския спор върху германската икономика ще бъдат по-слабо изразени, отколкото се смяташе досега. Освен това немската икономика се е развила малко по-добре от очакваното през предходната година. Въпреки че перспективите са се подобрили, растежът все още се очаква да остане под средното ниво “, коментира председателят на ZEW проф. Ахим Вамбах.

Още по темата

Настроенията на експертите по финансовите пазари по отношение на икономическото развитие на еврозоната също се подобриха за пореден път, довеждайки измерителя си до сегашното му ниво от 25,6 пункта за януари. Това е увеличение с 14,4 пункта спрямо данните от декември 2019 г. Показателят за текущата икономическа ситуация в еврозоната също се повиши отново с 4,8 пункта, изкачвайки се до текущо отчитане от минус 9,9 пункта.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Германската икономика сега може да се свие с повече отколкото през 2009 г.