IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната достига нов рекорд през юли

Измерителят на икономическото доверие нарасна до 119 пункта – най-високото равнище, откакто започва да се следи този показател през 1985 г.

15:38 | 29.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Доверието в икономиката на еврозоната достига нов рекорд през юли на фона на продължаващото възстановяване след коронавирусните блокади, съобщава Bloomberg.

Заводите в 19-членния съюз са под пълна пара, подсилвани от подобрението и в останалата част на света, докато потребителите са отдадени на летни отпуски и услуги, които бяха недостъпни през по-голямата част от годината.

Измерителят на икономическото доверие нарасна до 119 пункта – най-високото равнище, откакто започва да се следи този показател през 1985 г. През юни той бе на равнище от 117,9 пункта. В индустрията бумът в търсенето подобрява настроенията сред мениджърите, въпреки че също така намалява и капацитета, предизвиквайки забавяния в производството.

Секторът на услугите отчита най-доброто си представяне от 2007 г. насам.

По-рано през седмицата Международният валутен фонд (МВФ) повиши икономическата си прогноза за еврозоната за тази и следващата година. Според фонда представянето на четирите най-големи икономики в съюза ще се подобри още идните месеци.

Европейската централна банка се готви за „силно“ увеличение на производството това тримесечие, въпреки че предупреди за новото увеличение на случаите на коронавирус и ограниченията в доставките, които могат да навредят на възстановяването.

Едва 57% от хората в Европейския съюз са напълно ваксинирани и някои правителства вече започнаха да налагат нови противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на делта варианта на континента. Но въпреки че тези мерки могат да представляват известни ограничения, то е малко вероятно те да спънат по-осезаемо икономиката.

Производителите съобщават за ръст на поръчките, а някои от по-тежко засегнатите от недостига на чипове и друг внос очакват подобрение. Френският производител на автомобилни части Valeo очаква ограниченията при доставките постепенно да се облекчат до края на годината. От своя страна шефът на Volkswagen за Китай прогнозира, че компанията ще може да отговори още по-добре на търсенето през третото тримесечие.

Търговците на дребно също са оптимисти. Веригата за домашно обзавеждане Maisons du Monde отчита, че сравнимите ù продажби са нагоре с 35% през първото полугодие, а Metro увеличи годишната си прогноза за своите продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още