IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната достигна близо 3-годишно дъно

Основна причина е по-рязкото влошаване на настроенията сред индустриалните мениджъри, където се наблюдава най-голямото понижение на доверието от осем години

14:15 | 27.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическото доверие в еврозоната отбеляза по-голям от очакваното спад през юни, достигайки до най-ниското си ниво от 2016 г. насам на фона на задълбочаващото се търговско напрежение и все по-предпазливите прогнози за глобалната икономика.

Индексът на Европейската комисия за настроенията сред бизнеса и потребителите спадна до 103,3 пункта, след като отчете 105,2 пункта през май. Това е и под средните прогнози за 104,8 пункта, съобщава Bloomberg.

Основна причина е по-рязкото влошаване на настроенията сред индустриалните мениджъри, където се наблюдава най-голямото понижение на доверието от близо осем години насам. Това е поредният признак, че вече силно засегнатият индустриален сектор на еврозоната е трябвало да понесе нов удар от надвисналата заплаха за американски санкции и неспособността на Пекин и Вашингтон да постигнат категорично търговско споразумение.

Мениджърите в индустриалния сектор като цяло са по-песимистично настроени на всички фронтове: относно очакванията за производство, за новите поръчки и за запасите от завършена продукция.

Данните от четвъртък се очаква да увеличат очакванията, че икономическите прогнози за втората половина от годината не се подобряват, както централните банкери очакваха. Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви по-рано, че е готов да действа, ако икономическият ръст на региона не се ускори. Докладът за икономическото доверие на ЕК показва силно понижени стойности в Германия и влошаване на настроенията в Италия, Франция, Холандия и Испания.

В сектора на услугите също се наблюдава влошаване, но не така бързо както при промишлеността, показвайки относителната му устойчивост. Въпреки това мениджърите в бизнеса с услуги посочват, че са песимисти по отношение на прогнозите.

Потребителите също гледат по-мрачно на ситуацията, включително и по отношение на състоянието на икономиката като цяло. Стойностите за юни показват, че неочакваното подобрение на настроенията през май най-вероятно е било изключение и икономическото доверие продължава тенденцията си за влошаване, която започне преди около година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още