IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната и в Германия сериозно се влошава

Основните фактори за това са търговксите спорове между ДАЩ и Китай, Brexit и нестабилната управляваща коалиция в Германия

14:53 | 16.10.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическото доверие в еврозоната и в Германия продължава да се влошава през октомври, става ясно от последните данни на института ZEW, който измерва нагласите на анализаторите и инвеститорите.

Очакванията за конюнктурата на финансовите анализатори и институционалните инвеститори за Германия се влошават изненадващо силно през десетия месец, показва анализът на организацията. 

"Очакванията за германската икономика се влошават преди всичко заради задълбочаващия се търговски конфликт между САЩ и Китай", казва президентът на  ZEW Ахим Вамбах. "Изхождащите от това негативни оценки за германския износ вече започват да се отразяват и в действителните експортни тенденции". 

Индексът ZEW, измерващ доверието в еврозоната, се понижава през октомври до -19,4 пункта спрямо отчетените -7,2 пункта през предходния месец. За сравнение, очакванията сочеха спад, но много по-малък до -9,2 пункта. Последното четене на данните е най-слабото от август 2012 г. През октомври 58,6% от анкетираните анализатори са посочили, че не очакват промяна в икономическата активност в следващите шест месеца. Близо 31% обаче очакват влошаване на ситуацията. 

Междувременно индикаторът за текущата ситуация в еврозоната се повиши с 0,3 пункта до 32 пункта. Очакванията за инфлацията също растат с 9,2 пункта до 33,2 пункта.

Индексът, измерващ нагласите на германските анализатори и инвеститори, се понижи с 14,1 пункта през октомври до -24,7 пункта. Това е много под пазарните очаквания за -12 пункта. Показателят се върна на нивата си от юли, когато беше регистрирано най-слабото четене на данните от август 2012 г. Освен това толкова рязко влошаване на данните в близкото минало се е наблюдавало само при гласуването за излизане на Великобритания от Европейския съюз през юли 2016 г.  Коефициентът, измерващ оценката на настоящата ситуация в страната, също се понижи с 5,9 пункта до 70,1 пункта.

Търговските спорове между Китай и САЩ са основният фактор, който оказва влияние върху очакванията на анализаторите и инвеститорите. Евентуално излизане на Великобритания от съюза без споразумение също се разглежда като причина, която може да засегне икономиката и износа. От друга страна, на настроенията в най-голямата икономика в Европа се отразява и нестабилната управляваща коалиция.

В началото на миналата седмица германското правителство значително понижи прогнозите за икономическия растеж за тази и идната година. Основната причина за това е "международната конюнктура", която е по-неблагоприятна въпреки стабилното вътрешно търсене.

Брутният вътрешен продукт на най-голямата икономика в Европа се очаква да нарасне само с 1,8 на сто през 2018 г. и през 2019 г. спрямо съответно 2,3 на сто и 2,1 на сто в предишните предварителни оценки на министерството на икономиката от април. Това е значително забавяне на темповете спрямо растежа от 2,2 на сто миналата година.

Корекциите надолу не бяха изненада, защото по традиция германското правителство се придържа към предвижданията на основните икономически институти на страната, а те, в края на септември, понижиха оценките си до 1,7 на сто за растежа тази година и до 1,9 на сто за следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още