IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната неочаквано се повиши през септември

Потребителите са станали все по-оптимистично настроени

14:48 | 29.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономическото доверие в еврозоната неочаквано се повиши през септември, след като потребителите са станали по-оптимистично настроени, а строителните компании очакват перспективите през заетостта да се подобрят, съобщава Bloomberg.

Месечният показател за настроенията на Европейската комисия е нараснал до 117,8 пункта от 117,6 пункта – леко повишение, което прикрива проблемите в услугите, търговията на дребно и индустрията, докато производителите намаляват очакванията си за производството на фона на трайни проблеми в предлагането.

Европейската икономика навлиза във фаза на несигурност след силно представяне това лято, когато правителствата вдигнаха повечето ограничения, наложени заради Covid-19. Ръстът при услугите се забавя, докато секторът все повече се нормализира. В същото време недостигът на суровини и закъсненията при транспортирането на стоки удря заводите, а скокът в цените на енергията застрашава да забави допълнително инерцията.

Очакванията за продажните цени са се повишили в индустрията, услугите и търговията на дребно, което кара потребителите да очакват засилване на инфлационния натиск. Ръстът на потребителските цени в момента е на ниво от 3% и се очаква още да се ускори.

Половината от общата инфлация днес се дължи на енергията, заяви председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард. Правителствата вече реагираха, заделяйки милиарди евро публични средства за механизми, с които да ограничат по-високите разходи за отопление за потребителите.

Лагард омаловажи опасенията, твърдейки, че няма сигнали засилването на ценовия натиск да е широко базирано. Нейният ирландски колега Габриел Маклуф споделя мнението ѝ, макар че в интервю за Bloomberg Television в сряда заяви, че ЕЦБ трябва да бъде „много бдителна за рисковете“, тъй като трайни проблеми в предлагането могат да доведат до по-бърза инфлация за по-дълго време от очакваното.

През септември потребителите са показали повече желание да правят големи покупки. Предвид безработицата, която намалява сред края на ограниченията и работниците, завръщащи се на местата си, потребителите са и по-оптимистично настроени към бъдещата си финансова ситуация.

Показател, измерващ очакванията за заетостта из всички сектори на икономиката, достигна най-високото си ниво от около три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още