IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната неочаквано се възстанови през май

Причина за подобрението е представянето на индустрията и най-силното увеличение на прогнозите за производство от над шест години насам

15:27 | 28.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическото доверие в еврозоната отбеляза неочаквано възстановяване през май, слагайки край на почти едногодишна поредица от спадове.

Причина за подобрението е представянето на индустрията и най-силното увеличение на прогнозите за производство от над шест години насам, съобщава Bloomberg. Стойностите идват на фона на запазилото се негативно настроение за поръчките за износ и бизнес климата.

Отделен доклад разпали още повече позитивизма в Европа. От него става ясно, че кредитирането за домакинствата и компаниите се е ускорило през април.

Данните се очаква да вдъхнат надежда на тези от анализаторите, които предвещават ускорение на темпа през втората половина на годината. Докладът на Европейската комисия за доверието в икономиката показва силни стойности на показателя в трите най-големи икономики в еврозоната – Германия, Франция и Италия. Заемите към домакинствата в еврозоната са нараснали с 3,4% на годишна основа – най-бързият темп от януари 2009 г. насам.

И въпреки това, в допълнение към нарасналото международно търговско напрежение, което също натежава върху икономическите настроения, европейският бизнес се налага да се справя и с по-бавния темп на икономиката в глобален мащаб и някои местни предизвикателства като структурните промени в германската автомобилна индустрия.

Протоколите от последното заседание на Европейската централна банка показват, че част от нейното ръководство вече е загубило надежда за завръщането към по-солиден растеж. Следващата седмица се очакват новите прогнози за икономическия растеж и инфлацията, когато банката ще трябва да реши и дали са необходими нови стимули за стимулиране на представянето.

Растежът за първото тримесечие в 19-членния валутен блок изненада приятно анализаторите благодарение на устойчивите потребителски разходи, въпреки че според актуални данни темпът по всяка вероятност няма да се задържи. Германският индекс на института Ifo достигна най-ниското си ниво от 2014 г. насам, а промишлеността в еврозоната продължава да се свива.

Понижението може да се ускори, ако САЩ изпълнят заплахата си да наложат мита върху европейското автомобилно производство. По-рано тази седмица членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Петер Прат заяви, че „изчаквателния режим, в който компаниите се намират, може да бъде много вреден, особено за промишлеността“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още