IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната се влошава за 11-и пореден месец

Показателят за бизнес климата в региона обаче отбеляза изненадващо повишение

15:07 | 29.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическото доверие в еврозоната се е влошило през ноември за 11-и пореден месец, макар и по-слабо от очакваното, съобщава Financial Times.

Показателят на Европейската комисия за икономическото доверие е на ниво от 109,5 пункта през ноември спрямо 109,8 пункта месец по-рано. Резултатът все пак е по-добър от очакванията на анализаторите за 109 пункта. 

Водещият индекс е „по-добър, отколкото очаквахме, особено от гледна на сравнително големия спад в предварителния индекс на потребителското доверие“, коментира Клаус Вистесен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics.

Влошаването на икономическото доверие се компенсира от първото подобрение от април насам на доверието в индустриалния сектор, чийто показател бележи ръст до 3,4 пункта от 3 пункта през ноември. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха той да се понижи до 2,5%.

Това четене контрастира с PMI данните за ноември, които показаха, че производствената активност в еврозоната се е сринала до най-ниското си ниво от пет години. Подобно на PMI данните обаче четенето на ЕС показа, че поръчките за износ са намалели и че ръстът на общите нови поръчки след сериозния спад през октомври е много скромен.

Данните сочат още, че „остават достатъчно много притеснения за индустрията на еврозоната през зимните месеци“, коментира старшият икономист за еврозоната в ING Берт Колайн.

В същото време показателят за бизнес климата в региона се е повишил до 1,09 пункта през ноември от 1,01 пункта през октомври и доста над прогнозите за 0,96 пункта.

„Индикаторите от проучването са единодушни през ноември“, казва Колайн, коментирайки числата. „Икономиката не показва сериозно засилване спрямо слабото трето тримесечие“.

„Очаква се някакво възстановяване, тъй като растежът бе ограничен заради еднократни фактори, като прекъсванията в германското автомобилно производство, но явно това възстановяване от слабото представяне напоследък ще се случи в рамките на няколко тримесечия“, добави Колайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още