IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната се влошава за осми пореден месец

Показателят за бизнес климата за зоната с единна валута също се е понижил през август

13:02 | 30.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Икономическото доверие в еврозоната се влошава за осми пореден месец през август, повлияно от слабия оптимизъм в индустрията и услугите, сочи месечното проучване на Европейската комисия, публикувано днес.

Проучването на Комисията показва, че индикаторът за икономическо доверие в 19-те страни от зоната с единна валута е спаднал до 111,6 пункта през август от 112,1 през юли, продължавайки негативната тенденция след отбелязания връх от нивото от 115,2 пункта през декември, съобщава Ройтерс.

В същото време показателят на ЕК за бизнес климата, който помага да се идентифицира фазата от бизнес цикъла, също се е понижил до 1,22 пункта през август от 1,30 пункта през юли, следвайки подобна тенденция след достигнатите 1,63 пункта през януари.

Влошаването на доверието през август се случва успоредно със спад на показателя за индустрията – до 5,5 пункта от 5,8 пункта предишния месец, макар че очакванията за производството са се възстановили след понижението през юли.

Позициите по текущите поръчки като цяло и запасите от произведени продукти се влошават, както и оценката за износа на поръчките.

Проучването миналия месец предполагаше, че търговското напрежение между Европейския съюз и САЩ, което доведе до налагането на американски мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа през юни, както и до заплаха за нови мита върху автомобили от ЕС, е повлияло върху настроенията.

Двете страни обаче след това се договориха да развият търговските си отношения. Митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий от ЕС останаха в сила, но заплахата за същите действия срещу европейските автомобили се смекчи.

Доверието в сферата на услугите, които генерират над две трети от брутния вътрешен продукт на еврозоната, се е влошило до 14,7 пункта от 15,3 пункта през юли, като най-зле са очакванията за перспективите пред търсенето.

Потребителското доверие също е спаднало – до -1,9 пункта от -0,5 пункта през юли.

Настроенията сред търговците на дребно и строителните компании обаче са се подобрили.

Очакванията за потребителската инфлация за следващите 12 месеца са се вдигнали до 18,2 пункта, което е близо до средносрочното ниво от 18,6 пункта. Очакванията за продажните цени в индустрията са се увеличили до 10,3 пункта от 9,6 пункта през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още