Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономическото доверие в еврозоната спада през ноември

Сред основните причини са трудностите, които изпитват потребителите с ускорението на инфлацията

Икономическото доверие в еврозоната спада през ноември

Снимка: Bloomberg

Икономическото доверие в еврозоната спада през ноември заради трудностите, които изпитват потребителите с ускорението на инфлацията, и новите случаи на коронавируса, които превърнаха региона отново в гореща пандемична зона, съобщава Bloomberg.

Индексът на Европейската комисия за икономическото доверие спада до 117,5 пункта през ноември от 118,6 пункта предишния месец, сочат данни, публикувани в понеделник.

Още по темата

Показателят за доверието на потребителите се е понижил до най-ниското си ниво от седем месеца, отразявайки влошаването на оценките на домакинствата за отминалите и бъдещите им финансови условия, намеренията да осъществяват големи покупки и очакванията им за общата икономическа ситуация.

Доверието в промишления сектор като цяло е стабилно, а това в услугите се подобрява.

Инфлацията в еврозоната вероятно ще се ускори още над 4% този месец, притискайки бюджета на домакинствата. Макар че Европейската централна банка (ЕЦБ) все още смята ръста на цените до голяма степен за преходен, членът на изпълнителния съвет Изабел Шнабел заяви в интервю за Bloomberg миналата седмица, че има нарастваща заплаха ценовият натиск да се задържи по-дълго време.

Предизвикателството се засилва и от новия ръст на заразени от коронавирус в региона и от новия вариант, който може да се разпространява по-бързо от досега познатите щамове.

Редица страни, включително Нидерландия и Германия, вече наложиха нови ограничения, за да се преборят с вълната от нови случаи на заразени с Covid-19, а Австрия и Словакия са в блокади.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Покачването на цените в САЩ достигна 40-годишен връх