IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната спада през ноември

Сред основните причини са трудностите, които изпитват потребителите с ускорението на инфлацията

15:40 | 29.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономическото доверие в еврозоната спада през ноември заради трудностите, които изпитват потребителите с ускорението на инфлацията, и новите случаи на коронавируса, които превърнаха региона отново в гореща пандемична зона, съобщава Bloomberg.

Индексът на Европейската комисия за икономическото доверие спада до 117,5 пункта през ноември от 118,6 пункта предишния месец, сочат данни, публикувани в понеделник.

Показателят за доверието на потребителите се е понижил до най-ниското си ниво от седем месеца, отразявайки влошаването на оценките на домакинствата за отминалите и бъдещите им финансови условия, намеренията да осъществяват големи покупки и очакванията им за общата икономическа ситуация.

Доверието в промишления сектор като цяло е стабилно, а това в услугите се подобрява.

Инфлацията в еврозоната вероятно ще се ускори още над 4% този месец, притискайки бюджета на домакинствата. Макар че Европейската централна банка (ЕЦБ) все още смята ръста на цените до голяма степен за преходен, членът на изпълнителния съвет Изабел Шнабел заяви в интервю за Bloomberg миналата седмица, че има нарастваща заплаха ценовият натиск да се задържи по-дълго време.

Предизвикателството се засилва и от новия ръст на заразени от коронавирус в региона и от новия вариант, който може да се разпространява по-бързо от досега познатите щамове.

Редица страни, включително Нидерландия и Германия, вече наложиха нови ограничения, за да се преборят с вълната от нови случаи на заразени с Covid-19, а Австрия и Словакия са в блокади.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още