Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономическото доверие в Германия се повишава в началото на годината

Оценките на експертите за текущата икономическа ситуация обаче се влошават за пореден месец

Икономическото доверие в Германия се повишава в началото на годината

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Икономическото доверие в Германия се повишава през първия месец на новата година, но оценката за ситуацията в страната се влошава за пореден месец. Това става ясно от публикуваните във вторник данни от базирания в Манхайм институт ZEW.

Още по темата

Показателят за икономическото доверие на института ZEW през януари се повишава с 21,8 пункта до 51,7 пункта.
В същото време данните на института показват влошаване на оценките за текущата икономическа ситуация. Индексът, измерващ тези оценки, се свива с 2,8 пункта до ниво от -10,2 пункта.

 

 

„Икономическите перспективи са се подобрили значително с началото на новата година. По-голямата част от експертите на финансовите пазари предполагат, че икономическият растеж ще се ускори през следващите шест месеца. Има вероятност фазата на икономическа слабост от последното тримесечие на 2021 г. скоро да бъде преодоляна. Основната причина за това е предположението, че броят на новозаразените с коронавирус значително ще намалее в началото на лятото. По-оптимистичните очаквания включват секторите, свързани с потребителите и износа, съответно голяма част от германската икономика“, коментира президентът на ZEW проф. Ахим Вамбах.

Още по темата

Очакванията на експертите по отношение икономическото развитие на еврозоната се подобряват с 22,6 пункта през януари и достигат ниво от 49,4 пункта. Индексът за текущата ситуация обаче се влошава до -6,2 пункта, което е спад от 3,9 пункта на месечна база.

Инфлационните очаквания за еврозоната продължават да се свиват и през настоящото проучване. Индексът, измерващ тези оценки, е на ниво от -38,7 пункта, което е спад от 5,4 пункта спрямо декември. 58 на сто от експертите очакват инфлацията да се забави през следващите шест месеца.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Производствените цени в Германия записаха безпрецедентен ръст