IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната показа устойчивост въпреки блокадите

Заетостта във валутния блок е нараснала с 0,3% през четвъртото тримесечие за второ поредно тримесечие

13:42 | 16.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е спаднал по-малко от първоначалните очаквания през последното тримесечие на 2020 г., а заетостта е нараснала спрямо предходните три месеца въпреки блокирането заради пандемията, показват данните на статистическата служба на Европейския съюз Евростат, публикувани в Ройтерс.

Данните показват, че БВП в 19-те държави, споделящи еврото, се е свил с 0,6% на тримесечна база през периода октомври-декември. На годишна база спадът е с 5%. Първоначалните оценки на европейската статистика бяха за понижение с 0,7% на тримесечна основа и свиване с 5,1% в сравнение с година по-рано.

бвп бвп

В същото време заетостта в еврозоната се е увеличила в края на миналата година, което предполага, че бизнесът се справя с икономическите проблеми, причинени от блокирането заради коронавируса, съобщава Bloomberg.

Заетостта във валутния блок е нараснала с 0,3% през четвъртото тримесечие за второ поредно тримесечие след покачването от 1% през предходните три месеца. Но все пак затостта остава с 2% под нивото си през същия период година по-рано.

Цифрите показват, че въпреки че икономиката е малко вероятно да избегне нова рецесия, тъй като ограниченията заради вируса се удължават, тя се представя по-добре, отколкото през първата половина на миналата година. Производството се оказва особено устойчиво, тъй като глобалните вериги за доставки този път бяха по-малко засегнати.

заетост заетост

Във Франция безработицата неочаквано спадна до 8% през четвъртото тримесечие. Холандия отчете икономически спад от 0,1%.

И все пак, пряко засегнатите предприятия в сектора на пътуванията и хотелиерството се изправят пред финансови проблеми. В резултат на това краткосрочната перспектива остава предизвикателство, като новите щамове на вируса създават рискове. Проблемите при ваксинационните кампании в страните увеличават допълнително несигурността.

Европейската комисия миналата седмица намали икономическите си перспективи за еврозоната за тази година на 3,8% от 4,2% и заяви, че перспективите до голяма степен зависят от усилията за имунизация в блока. Увеличаването на компаниите в несъстоятелност, което би довело до по-висока безработица, също остава ключов риск.

Междувременно мерките за ограничаване на щетите за пазара на труда продължават да натоварват публичните финанси. Правителствата от региона са готови да обсъдят как и кога да премахнат извънредната си подкрепа за икономиката през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още