IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната продължава да расте макар и бавно

Предварителните данни за общия индекс PMI на зоната с единна валута сочат увеличение до 54,4 пункта

12:55 | 23.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Растежът на еврозоната се е ускорил леко този месец, макар и с по-бавен темп от прогнозите, тъй като очакванията за разрастваща се търговска война натежават върху перспективите, показа ново проучване, цитирано от Ройтерс.

Компанията, изготвила проучването, IHS Markit обаче предупреди, че данните за август са базирани на много по-малко извадка, особено сред производителите, където в някои страни е имало по-малко от половината от обичайния брой респонденти.

„Винаги се отнасяйте към данните за август за еврозоната с известна предпазливост, особено за ключови страни като Франция, Италия и Испания, където заводите затварят за дълго. Това не важи толкова за Германия“, каза главният икономист на агенцията Крис Уилямсън.

Предварителните данни за общия индекс PMI на мениджърите по поръчките в еврозоната, смятан за показател за здравето на икономиката, сочат минимален ръст през август до 54,4 пункта от 54,3 пункта, което е малко под медианната прогноза от анкета на Ройтерс за 54,5 пункта.

Индексът за бъдещото производство обаче потъна до двегодишно дъно от 61,3 пункта спрямо 63,1 пункта предишния месец, което сочи, че компаниите нямат особени надежди за ускоряване в скоро време.

„Имаме комбинация от по-слаб растеж на поръчките, нарастващи опасения за политическата среда и търговски войни и дори тревога за влиянието на финансовия пазар върху това, което се случва“, казва Уилямсън.

Тази и следващата година икономиката на еврозоната ще постигне стабилен, макар и скромен растеж, забавяйки се спрямо 2017 г., сочат икономисти в анкета на Ройтерс от сряда. Тя показа, че повечето очакват водената от САЩ търговска война да ограничи разширяването на икономиката.

Според данни на Markit БВП на икономиката на еврозоната се е разраснал това тримесечие с около 0,4%, което съвпада с прогнозата на икономистите.

PMI индексът за услугите леко се е повишил през август до 54,4 пункта от 54,2 пункта предишния месец, което, макар да отговаря на очакванията на икономистите, е доста под нивата от началото на годината.

Що се отнася до производствения PMI, той се е сринал до 21-месечно дъно от 54,6 пункта спрямо 55,1 пункта през юни, съвпадайки с най-ниската прогноза в анкетата на Ройтерс.

Междувременно бяха представени данни и за Германия и Франция.

Секторът на услугите в Германия продължава да осигурява известен буфер за икономиката спрямо тенденцията за охлаждане в производството.

Предварителните данни за общия индекс PMI на мениджърите по поръчките в Германия сочат ръст до шестмесечен връх от 55,7 пункта през август от 55,0 пункта през юни.

Индексът, измерващ производствената активност, е спаднал до 56,1 пункта, или с 0,8 пункта спрямо юли, което е най-ниското четене от два месеца. При услугите обаче индексът е нараснал до 55,2 пункта от 54,1 пункта миналия месец.

Що се отнася до Франция, бизнес активността там се е разширила през август, задминавайки прогнозите.

По предварителни данни общият индекс PMI се е изкачил до 4-месечен връх от 55,1 пункта през август спрямо 54,4 пункта миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още