IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната се е свила два пъти по-малко от очакваното до март

БВП се е понижил с 0,3% през първите три месеца от годината спрямо предварителните данни за спад от 0,6%

14:00 | 08.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната се е свила с 0,3% на тримесечна база през първите три месеца на 2021 г., показват ревизираните данни, които намаляват спада наполовина спрямо предварителната оценка за свиване от 0,6%, съобщава Trading Economics.

Активността и търсенето бяха засегнати от нови мерки за дистанциране и блокиране, наложени през този период, за да се ограничи разпространението на пандемията от коронавирус.

еврозона еврозона

Най-големите икономики на блока Германия, Италия, Испания и Холандия се върнаха обратно в територията на свиването, докато икономиката на Франция се върна към растеж, тъй като правителството облекчи наложените блокади.

На годишна база БВП е спаднал с 1,3% през първото тримесечие, много по-малко от прогнозата за спад от 1,8%.

Икономиката на еврозоната е в по-добра позиция, след като производството се сви по-слабо от първоначално отчетеното в началото на годината, a облекчаването на блокадите заради коронавируса повиши доверието, пише Bloomberg.

Междувременно оценката за текущите условия в Германия, най-голямата икономика в региона, се повиши през юни до най-високото ниво от близо две години, показа доклад на изследователския институт ZEW.

Европа и нейната най-голяма икономика постигнаха значителен напредък във ваксинирането на гражданите срещу Covid-19, като над 45% от германското население получи поне една доза. Това позволи на ресторантите, магазините и културните обекти постепенно да отворят отново след седем месеца на блокиране.

Очаква се през втората половина на годината да се засили икономическото възстановяване, подхранвано от големите спестявания на домакинствата и отложеното търсене на стоки и услуги. Производството, което служи като здрава основа през последните ограничения, обаче се сблъсква с прекъсвания на веригата на доставки, които могат да се отразят негативно на възстановяването.

Индексът на ZEW, измерващ очакванията в Германия и еврозоната, спадна през юни, въпреки че ръководителят на института Ахим Вамбах предупреди резултатите да не се приемат като индикация, че възстановяването се помрачава, преди действително да е започнало.

„Икономическото възстановяване се подобрява“, каза Вамбах. „Намаляването на очакванията вероятно се дължи до голяма степен на значително по-добрата оценка на икономическата ситуация, която сега се връща на нивата отпреди кризата. Ето защо експертите на финансовия пазар продължават да очакват силно икономическо възстановяване през следващите шест месеца“, обясни той.

Европейската централна банка има заседание тази седмица, за да вземе решение за паричните стимули, а икономистите очакват тя да продължи ускореното изкупуване на облигации през лятото.

Тази година инфлацията се ускорява, като в Германия процентът може да достигне 4%, според данни на Bundesbank, въпреки че повечето анализатори и политици казват, че това се дължи на временни фактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още