IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната се разширява с най-бързи темпове от 2007 г.

Индустриалното производство във валутния съюз е над очакванията на анализаторите

13:51 | 14.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Европейския съюз е нараснала с 2,6% през четвъртото тримесечие на 2017 г. Нарастването се забавя леко спрямо предходното тримесечие.

Същевременно Евростат потвърди предварителната оценка за ръста на БВП в еврозоната през последните три месеца на 2017 г. с 0,6%% спрямо предходното тримесечие и с 2,7% в сравнение със същия период на миналата година.

За цялата изминала година БВП на еврозоната се повишава с 2,5%, което е най-бързият темп на растеж от 2007 г., когато беше отчен скок от 3%. Същият темп на растеж се отбелязва и от ЕС като цяло.

В страните от еврозоната БВП се увеличава с 2.7% на годишна база през последните три месеца на изминалата година, показват експресните оценки, публикувани от Евростат. През третото тримесечие отчетеният растеж беше с 2,8% и в ЕС, и в еврозоната.

През четвъртото тримесечие на миналата година БВП на най-голямата икономика в Европа Германия нараства с 0,6%, а на годишна база с 2,9%. Икономическият растеж във Франция достига 0,6% за тримесечието и 2,4% за цялата година. Данните за БВП на Испания са съответно за 0,7% ръст през последното тримесечие и 3,1% за 2017 г.

„Продължаваме да вярваме, че възходът може да продължи още две-три години въпреки ситуацията на пазара на труда“, коментира Йорг Краймер, страши икономист в Commerzbank.

Евростат ревизира в посока нагоре данните за производството за ноември до 1,3% повишение от 1% на месечна база и до 3,7% скок от 3,2% на годишна база.

Производството на потребителски стоки за дълготрайна употреба, като хладилници и телевизори, е нараснало с 2,7% през декември на месечна база и със 7,4% спрямо година по-рано. При междинните стоки повишението е с 1,4% за месец и с 6,6% спрямо същия период на 2016 г.

Производството на капиталови стоки е скочило със 7,6% на годишна база през декември, като се е повишило от 6,7%, отчетени през предходния месец. Това означава, че инвестициите също се увеличават.

Същевременно индустриалното производство в еврозоната нараства над очкавнаията през декември, подкрепено от по-големия обем произведени потребителски стоки за дълготрайна употреба, както и от междинните стоки, става ясно от данни на Евростат, цитирани от Ройтерс.

Последните резултати още веднъж потвърждават, че икономиката на еврозоната се радва на най-бързия си темп на растеж от десетилетие.

Индустриалното производство в 19-те държави, част от валутния съюз, се покачва с 0,4% на месечна база и с 5,2% на годишна база. За сравнение икономистите, интервюирани от Ройтерс, очакваха повишение съответно с 0,2% на месечна и 4,2% на годишна база. 

Индустриалното производство през декември отбеляза най-силен ръст на месечна база в Румъния (скок с 3,8%), следваната от Ирландия (с 3,0%) и Словения (с 2,7%), докато най-голямо понижение беше отчетено в Словакия (спад с 2,7%), Литва (с 2,6%) и Чешката Република (понижение с 1,5%). Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен отново в Румъния (повишение с 13,5%), следвана от Словения (с 12,2%) и Швеция (повишение с 8,5%) при най-солиден спад в Хърватия (понижение с 2,5%), Люксембург (с 2,3%) и Дания (с 2,2%).

В България индустриалното производство отчете малко по-силен растеж на месечна база, увеличавайки се през декември с 0,7% след повишение през ноември с 0,8%. На годишна база обаче нарастването на индустриалното производство в България се стабилизира за втори пореден месец на ниво от 2% след доста по-добра експанзия от над 4% през лятото и от около 3% в началото на есента.

Въпреки това обаче производството в нашата страна остава на позитивна територия спрямо година по-рано за единадесети пореден месец, като за последно индустриалното производство се сви с 0,9% през януари.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още