Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономиката на еврозоната забави скоростта си през първото тримесечие

Индустриалното производство обаче расте за първи път от ноември насам

Икономиката на еврозоната забави скоростта си през първото тримесечие

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на еврозоната е нараснала с 0,4% през първото тримесечие, което напълно отговаря на предварителните очаквания на пазара. Данните обаче са под резултата, отчетен през последните три месеца на миналата година от 0,7%, съобщава tradingeconomics.com, цитирайки предварителните данни на Евростат.

Още по темата

Сред държавите растежът на икономиката се забавя в Германия – до 0,3% спрямо 0,6% през четвъртото тримесечие на миналата година, Франция – до 0,3%, Холандия – до 0,5%, Литва – до 0,8%, и Кипър – до 0,8% на същата база. Икономиката запазва темпа си на растеж в Италия – 0,3%, Испания – 0,7%, Словения – 0,9%. БВП нараства във Финландия – до 1,1% спрямо 0,7% през последното тримесечие на 2017 г., и в Латвия – 1,7% спрямо 0,4% през предишното тримесечие.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година икономиката на еврозоната е нараснала с 2,5%, което обаче е под пазарните очаквания. За сравнение през периода октомври-декември БВП отчете ръст от 2,8%.

В Европейския съюз БВП нараства с 0,4% на тримесечна база и с 2,4% на годишна, но и при двата показателя представянето се влошава.

През първото тримесечие на 2018 г. икономиката на България нараства с 3,5% спрямо същия период на миналата година. Темпът остава без промяна спрямо отчетения през последните три месеца на миналата година, като основен двигател са покупките на домакинствата, макар че увеличението се забавя.

Междувременно от други данни става ясно, че индустриалното производство в еврозоната нараства с 0,5% през март, което показва обръщане на тренда на отчетения спад от 0,9% през февруари. Така или иначе обаче консенсусната прогноза на пазара беше за ръст от 0,7% през март. Това е първото нарастване на индустриалното производство от ноември насам благодарение най-вече на дълготрайните и недълготрайните потребителски стоки.

Производството на енергия обаче се забавя значително до 0,8% през март спрямо 6,7% месец по-рано. Индустриалното производство в еврозоната отчита повишение с 3% на годишна база, след като през февруари данните бяха ревизирани в посока надолу до 2,6%.

Индексът за бизнес климата на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW се повишава до 2,4 пункта през май спрямо резултат от 1,9 пункта през предходния месец и е над пазарните очаквания за 2 пункта. От друга страна, показателят за текущото състояние спада с 1,6 пункта до 56,1 пункта.

В същото време индексът на бизнес климата ZEW в Германия се запазва на същото ниво от април на -8,2%, задържайки се на най-ниската си стойност ноември 2012 г.

"Ефектът от относително положителните стойности за германския износ и производство през март 2018 г. е засенчен в най-новото проучване поради несигурността, породена от последните политически събития. Решението на САЩ да се откаже от ядрения договор с Иран и опасенията от по-нататъшно ескалиране на международния търговски конфликт със САЩ, както и от покачване на цените на суровия петрол, са имали общо отрицателно въздействие върху икономическите очаквания в Германия ", коментират от ZEW.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Цените на производител в САЩ се понижават повече от очакваното през декември