IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Франция изненада с по-бърз растеж от очакваното

Основен принос дават домакинствата, които са увеличили разходите си след отмяната на ограниченията около Covid-19

09:53 | 29.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономическият растеж на Франция се е ускорил рязко през третото тримесечие, след като домакинствата са увеличили разходите след отмяната на повечето ограничения около Covid-19, съобщава Bloomberg.

Производството се е увеличило с 3% през трите месеца до края на септември спрямо предишното тримесечие, надвишавайки почти всички без една оценки в проучване на Bloomberg. Данните дават старт на серията от доклади за икономиката на 19-членната еврозона, които трябва да излязат в петък. Очаква се БВП на цялата зона да се е разширил с 2,1% през тримесечието.

 

 

Финансовият министър Брюно льо Мер заяви за радио France Info, че данните представляват „изключителен резултат“, който показва, че икономиката се насочва в правилната посока, предава Ройтерс.

Националната статистическа агенция добави, че ръстът за третото тримесечие означава, че икономиката на Франция е близо до завръщането си към нивата отпреди пандемията. Тя прогнозира ръст от 6,25% за цялата 2021 г.

Перспективите обаче изглеждат по-малко оптимистични. Трайният недостиг на доставки и логистичните проблеми водят до отмяна или закъснение в заводските поръчки, а ускоряващата се инфлация заплашва да подкопае потреблението.

Силното възстановяване на Франция, подкрепено и от търговията, се случва изненадващо за правителството на президента Еманюел Макрон в момент, в който министрите очакваха да се борят с банкрути и масова безработица след оттеглянето на спешната подкрепа заради Covid-19.

И все пак на хоризонта остава голяма доза несигурност за втората по големина икономика в еврозоната, най-малкото заради изборите за президент след шест месеца. В опит да успокои домакинствата правителството обеща да ограничи цените на газа и електричеството и да раздаде по 100 евро „компенсация за инфлацията“ на почти 40 млн. души.

В същото време производителите страдат от глобалния натиск в доставките. Производителят на автомобили Renault снижи производствените си перспективи миналата седмица заради влошаващия се недостиг на чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още