IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Германия е нараснала с 0,4% през последното тримесечие на 2013 г.

Франция се е върнала към растеж в края на миналата година - БВП се е разширил с 0,3%

10:06 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Германия е нараснала с 0,4% през последното тримесечие на 2013 г.

Икономиката на Германия е нараснала с 0,4% през последното тримесечие на 2013 г. спрямо предходното, след като през предходните две тримесечия се разшири със съответно 0,7% и 0,3%, сочат данните на Федералната статистическа служба.

За цялата 2013 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата европейска икономика също се е разширил с 0,4%, което потвърждава първоначалните данни, публикувани през януари. Основен двигател на германския растеж отново е била външната търговия. По отношение на вътрешното търсене обаче данните са противоречиви.

Правителствените разходи са останали без промяна спрямо третото тримесечие на 2013 г., докато при разходите за потребление на домакинствата се отбелязва лек спад. Положителни са данните за образуването на основен капитал, като се отчита засилване на инвестициите в машини и оборудване, както и в строителството, през последните три месеца на 2013 г. Материалните запаси обаче значително са намалели, посочват от статистическата служба.

Същевременно френската статистика отчита, че втората най-голяма икономика в еврозоната се е върнала към растеж през последните три месеца на миналата година.

Данните сочат, че БВП се е разширил с 0,3% през последното тримесечие на 2013 г. Ревизирани са и данните за растежа през третото тримесечие – той е бил нулев, докато първоначалните данни показаха спад от 0,1%, съобщава FT.

Данните за икономическия растеж на Франция са малко по-слаби от очакваното от властите. Централната банка прогнозира, че през последните три месеца на миналата година БВП ще нарасне с 0,5 на сто. Пазарите обаче очакваха по-слаб растеж – 0,2%. Правителството очаква растежът тази година да се ускори до 0,9%.

Данните сочат още, че вътрешното потребление във Франция е нараснало с 0,5%, а инвестициите са се повишили за първи път от 7 месеца – с 0,6%. Износът също се е възстановил – нараснал е с 1,2% през последните три месеца на годината, след като през предходното тримесечие се сви с 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още