IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Германия е все по-уязвима след неочаквано свиване в индустрията

Повече от половината от малките и средните предприятия в страната смятат, че най-голямата икономика в Европа може да се свие през тази година

11:26 | 08.01.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в Германия неочаквано бележи спад през ноември, увеличавайки по този начин рискът икономиката да изпадне в техническа рецесия, съобщава Bloomberg.

Спадът от 1,9% следва понижение от 0,8% през октомври в индустрията, като по този начин нарастват разочароващите данни за най-голямата икономика в Европа. Регистрираното свиване на индустриалното производство е широкообхатно, като най-чувствително се усеща при потребителските стоки и енергията.

На годишна база индистриалното производство в Германия отчита спад от 4,7% - най-лошият резултат за сектора от 2009 г.

И макар че данните за индустрията обикновено са нестабилни, редица показатели сигнализират за продължаваща слабост през четвъртото тримесечие, засилвайки по този начин опасенията за икономиката. Лошото време засегна доставките в края на миналата година, напрежението в световната търговия пък намали износа и се отрази негативно на доверието на бизнеса.

Все бак Бундесбанк продължава да се придържа към прогнозата си, че икономиката вероятно е отбелязала „доста силен“ растеж в края на миналата година.

От германското министерство на икономиката заявиха, че спадът в индустриалното производство се е задълбочил заради струпването на официални празници около уикендите, както и заради продължаващите затруднения на автомобилопроизводителите във връзка с новите изисквания за въглеродните емисии.

Производството на потребителски стоки е намаляло с 4,1% през ноември, а на енергията – с 3,1%.

„Данните за промишленото производство днес увеличават риска от техническа рецесия в Германия през втората половина на 2018 г.“, коментира Карстен Бржешки, старши икономист в германското подразделение на ING. Според него обаче частното и публичното потребление все още имат потенциала да компенсират негативните данни.

Инвеститорите са все по-песимистично настроени за икономическата ситуация в еврозоната и повече от половината от малките и средните предприятия в Германия смятат, че най-голямата икономика в Европа може да се свие през тази година.

Данните за търговския баланс на Германия се очакват в сряда, като прогнозите са за спад на износа и стагнация при вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
Е, чакаме. Остана банан да падне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Балонът вече се спука и въздухът не бъде върнат обратно в него. Германия ще последва Гърция когато последствията от стрителния балон се разпространят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
lyusien
преди 5 години
Не бързайте да отписвате германската икономика Изчакайте данните за четвъртото тримесечие и годината Намалението на ин производство ще бъде компенсирано от потреблението и строителството Изчакайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още