IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Япония се разраства за седмо поредно тримесечие

Предварителните данни за БВП на страната показват годишен ръст от 1,4% през третото тримесечие

09:42 | 15.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Япония се е разраснала със стабилен темп през трите месеца до края на септември, сочат първоначалните оценки. Така страната отбелязва седмо посредно тримесечие на ръст, след като износът е помогнал да се компенсира по-слабото местно търсене, съобщава Financial Times.

Предварителното четене на брутния вътрешен продукт (БВП) показва годишен ръст от 1,4% през третото тримесечие спрямо ревизирания темп от 2,6% през вторите три месеца. Резултатите обаче все пак са над медианната прогноза за 1,3% на икономисти, анкетирани от Ройтерс.

БВП на тримесечна база се е увеличил с 0,3%, забавяйки се от 0,6% през тримесечието до края на юни.

Местно търсене се е свило с 0,2% спрямо предишните три месеца, с което е забавилo нивото на растеж на БВП на тримесечна база с 0,2 пр.п., тъй като частното потребление е регистрирало спад от 0,5%. Растежът на капиталовите разходи е бил 0,2% на тримесечна база, което е малко под очакванията за увеличение от 0,3%.

Външното търсене обаче е подкрепило растежа на тримесечна база с 0,5 пр.п., което е над прогнозите за 0,4% пр.п., тъй като износът е нараснал с 1,5%, а вносът се е свил с 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още