IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Япония вероятно се е свила през първото тримесечие

Разширяването на ограниченията заради извънредното положение и бавното разпространение на ваксини се очаква да натежат върху растежа

12:08 | 10.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на Япония вероятно се е свила през първото тримесечие, тъй като ударът от пониженото потребление заради ограничителните мерки заради коронавируса заличиха позитивите от силното глобално търсене. Това показва проучване на Ройтерс, което отразява бавното възстановяване на страната от предизвикания от пандемия спад.

Разширяването на ограниченията заради извънредното положение и бавното разпространение на ваксини се очаква да натежат върху растежа, който вероятно ще остане слаб и в периода между април и юни, казват анализатори.

Проучването подкрепя вижданията, че Япония ще изостане от други основни икономики, докато излезе от кризата.
"Вместо очакваното V-образно възстановяване икономиката на Япония може да се свие отново през април-юни", се казва в доклада на Daiwa Institute of Research. Според анализаторите ключът за растежа е в това дали Япония ще прекрати извънредното положение през май.

Очаква се третата по големина икономика в света да се свие с 4,6% на годишна база през тримесечието между януари и март, според проучване на Ройтерс, след увеличение от 11,7% през предходното тримесечие.

На тримесечна база реалният брутен вътрешен продукт (БВП) вероятно е спаднал с 1,2% през трите месеца до март, показва анкетата.

Правителството ще публикува предварителни данни за БВП от януари до март след седмица.

Частното потребление вероятно е спаднало с 2% главно поради ограничаването на икономическата активност за предотвратяване на разпространението на вируса, показва още анкетата.

Очаква се капиталовите разходи да са нараснали с 1,1% през първото тримесечие, забавяйки се след ръста с 4,3% през периода между октомври и декември.

"Износът и капиталовите разходи продължиха да се възстановяват благодарение на силното търсене отвън, докато потреблението вероятно рязко е спаднало", казват анализатори от японския изследователски институт.

Възстановяването на глобалния растеж помогна на японската икономика да се разшири две поредни тримесечия през 2020 г., след като между април и юни миналата година претърпя най-тежкия си следвоенен спад поради пандемията.

Въпреки че отмени извънредните мерки през март, правителството ги наложи отново в края на април и удължи ограниченията до май, за да се справи с нарастването на случите на нови вирусни щамове, замъглявайки перспективите за крехкото икономическо възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още