IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Япония започва бавно да се откъсва от дъното

Твърде рано е да се обмисля трети допълнителен държавен бюджет, заяви финансовият министър на страната Таро Асо

09:20 | 12.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Японският финансов министър Таро Асо. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Японският финансов министър Таро Асо. Снимка: Bloomberg L.P.

Японската икономика изглежда е достигнала дъното и вече е в състояние да се възстанови от щетите, причинени от коронавирусната пандемия, заяви финансовият министър на островната страна Таро Асо, подчертавайки предпазливия оптимизъм на властите след разхлабването на мерките за ограничаване на заразата.

Коментарите на Асо предшестват очакваното преразглеждане на лихвите през следващата седмица от Японската централна банка (ЯЦБ), която най-вероятно ще спре да разширява стимулите и ще защити мнението, че третата по големина икономика в света се насочва към постепенно възстановяване. 

„Успяхме да сложим долна граница на икономиката, която изглежда е достигнала дъното. Колко силно ще бъде възстановяването зависи не само от вътрешните условия, но и развитието в международен план “, изтъкна Асо пред парламента в петък (12 юни).

Той добави, че условията около икономиката на Япония засега ще останат "тежки" заради редица рискове, като вероятността от втора вълна от инфекции.

Късно в петък парламентът на Япония трябва да приеме рекорден втори допълнителен бюджет, който отчасти ще финансира пакет от стимули за 1,1 трлн. долара, насочен към възстановяване на активността след здравната криза.

Асо отхвърли идеята за съставяне на трети допълнителен бюджет, като заяви, че е твърде рано това да се обсъжда.

„Първо трябва да видим как мерките, които сме предприели досега, влияят на икономиката“, каза той.

Премиерът Шиндзо Абе обяви извънредно положение през април, при което предприятията прекратиха временно дейност, а гражданите останаха по домовете си. Това нанесе тежък удар върху приходите на компаниите и потреблението.

Въпреки че извънредното положение беше премахнато в края на май, анализаторите очакват икономиката на Япония да претърпи повече от 20% годишно свиване през текущото тримесечие, след като изпадна в рецесия в периода януари-март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още