Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономиката на Испания се е свила с още 0,5% през първото тримесечие

БВП на страната регистрира спад за седмо поредно тримесечие

Икономиката на Испания се е свила за седмо поредно тримесечие в периода януари-март, сочат правителствените данни, цитирани от CNBC.

В сравнение с предходните три месеца брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е понижил с 0,5%, а на годишна база – с 2%. През последното тримесечие на 2012 г. беше отчетен спад на БВП от 0,8 на сто, припомня медията.

В петък вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария съобщи, че догодина икономиката ще отчете растеж от 0,5%, а през 2014 г. - 0,9%.

Междувременно централната банка на Испания ревизира надолу очакванията си за икономическия растеж през годината. Според актуализираната прогноза икономиката на страната ще се свие с 1,3%, а не с 0,8%, каквато беше предишната прогноза.

Още по темата

Тежката рецесия принуди също така Испания да ревизира и прогнозата си за бюджетния дефицит до 6,3% от 4,5%. Бюджетният министър Кристобал Монторо потвърди наскоро, че страната ще има нужда от 2 допълнителни години, за да приведе бюджетния си дефицит в рамките на 3% от БВП, каквото е изискването, заложено в Пакта за стабилност и растеж на Европейския съюз (ЕС).

Миналата седмица испанското правителство обяви нова програма, която включва мерки за стимулиране на растежа, а не икономии, след като безработицата в страната надвиши рекордните 27% през първото тримесечие, а дългът й – 84 на сто от БВП.

Премиерът на страната Мариано Рахой обясни, че Мадрид ще „харчи дисциплинирано“, но ще стимулира растежа, като преразгледа корпоративните данъци и проведе реформа на трудовия пазар.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
АЦБ: Глобалните икономически перспективи са се влошили „съществено“