IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Китай леко се забавя в очакване на ефектите от търговската война

Според икономистите търговската война може да отнеме между 0,2 и 0,5 пр.п. от растежа на БВП на Китай през следващите 12 месеца

10:10 | 16.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разширяването на китайската икономика се е забавило леко през второто тримесечие, притиснато от разчистването на дългове от правителството. Забавянето се случва още преди растежът да бъде повлиян от търговската война със САЩ, съобщава Wall Street Journal.

Икономиката се е разширила с 6,7% през трите месеца до края на юни на годишна база спрямо 6,8% през първото тримесечие, заяви статистическата служба в понеделник. Темпът съответства на пазарните очаквания. През първата половина на 2018 г. икономиката се е разраснала с 6,8% на годишна база.

Макар че растежът остава над целта на Пекин от около 6,5% за годината, сигналите за забавяне се трупат през последните месеци предвид отслабващите инвестиции в заводите и инфраструктурата. Голямата част от по-слабия ръст се отдава на инициативата на Пекин да обуздае рисковото кредитиране, което направи взимането на заеми по-трудно за някои бизнеси.

„Ще отчетем допълнително забавяне през втората половина – и кредитни рискове“, коментира Лари Ху, икономист в Macquarie Group. Той заяви, че ефектите от контрола на дълга ще останат и занапред и посочи, че силно задлъжнелите местни правителства и строителни предприемачи ще усетят най-голям натиск.

На фона на търговската война със САЩ, която вероятно ще ескалира, лидерите на Китай предприема различни стъпки, ограничавайки кампанията си срещу риска и подкрепяйки разширяването. Миналата седмица централното правителство даде зелена светлина за проект за метро и други железопътни проекти в градските зони, които спираше заради опасения около дълга. Търговските банки също активизираха кредитирането през последния месец, за да стимулират бизнес активността.

Въпреки това очакванията са търговската война да забави икономиката, особено ако се активизира. Китай и САЩ наложиха реципрочни мита за по 34 млрд. долара миналия месец и готвят налози за още 16 млрд. долара. Макар че сумите са сравнително малки спрямо икономиките има, администрацията на Тръмп планира да наложи мита от 10% върху китайски стоки за още 200 млрд. долара.

Според икономистите търговската война може да отнеме между 0,2 и 0,5 пр.п. от растежа на БВП на Китай през следващите 12 месеца.

Данните на тримесечна база изглеждат малко по-стабилни. БВП се е разширил с 1,8% през второто тримесечие спрямо първото, заявиха от статистическата служба. Темпът през първото тримесечие бе от 1,4%.

Въпреки това сигналите за забавяне през второто тримесечие се трупат. Инвестициите в сгради, заводи и други фиксирани активи продължават да отслабват, увеличавайки се с 6,0% през първата половина на годината спрямо темп от 6,1% през първите пет месеца. Според Лари Ху и други икономисти разходите за железопътни линии, магистрали и друга инфраструктура са се увеличили с 3% през шестте месеца спрямо 15% през цялата 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още