IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Нова Зеландия продължава да расте с умерено темпо

През второто тримесечие на годишна база БВП на страната отбелязва най-силният растеж за последните 10 години

10:15 | 18.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Нова Зеландия продължава да расте с умерено темпо

Икономиката на Нова Зеландия продължава да расте с умерено темпо на тримесечна база. През второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната получава подкрепа от сектора на услугите, който засенчва незадоволителното представяне на производствения сектор, пише WBPOnline.

През второто тримесечие икономическият растеж на Нова Зеландия се забавя до 0,7% спрямо очакванията за ръст от 0,6 на сто и след три поредни тримесечия с нараствания от 1%. Цифрата е под прогнозната цел на Централната банка на Нова Зеландия от 0,8%.

На годишна база обаче новозеландският БВП се разширява с 3,9% - най-бързото темпо за последните 10 години.

Растежът в сектора на услугите, който формира две трети от икономиката, се ускорява с 1,4% в периода април-юни. Това е най-силният тримесечен ръст от декември 2006 г. насам. Покачването с 4,2% на бизнес услугите допринася за цялостното представяне на сектора. Всички 11 подсектора, следени от статистиката, бележат ръстове, измежду които рекламата, услугите по заетостта и разработката на софтуер.

Ръстът на БВП отчасти засенчва свиването на активността в селското, горското и рибното стопанство – с 2,8%. Износът на стоки скача с 3,4% през периода. Земеделската продукция е с 2,2% по-слаба заради намаленото производство на млечни продукти.

Въпреки че икономиката на Нова Зеландия се разширява с по-бързо темпо в сравнение с пазарните очаквания, растежът изостава от прогнозата на централната банка за годишен прираст от 0,8%. Ако този тренд се запази, банката може да ревизира прогнозата си за лихвените проценти.

През миналата седмица финансовата институция запази основната лихва на 3,5%, посочвайки, че е необходим определен период за „наблюдения и оценки“ преди ставката да бъде повишена още.

Най-големият риск за растежа очевидно е все още скъпият новозеландски долар, който ограничава растежа в експортния сектор. На проведеното през миналата седмица свое заседание централните банкери посочиха, че курсът на валутата е „неоправдан и неустойчив“ и че очакват значително обезценяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още