IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ е добавила повече работни места от очакваното през август

Работните места извън селското стопанство са се увеличили с 1,37 милиона през осмия месец на годината при очаквания за ръст от 1,32 милиона

17:03 | 04.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Възстановяването на пазара на труда в САЩ продължава  четвърти пореден месец през август. Това подсили надеждите, че икономиката може да продължи да се възстановява въпреки пандемията и противопоставянето във Вашингтон за по-нататъшна държавна помощ за безработните и малкия бизнес в страната.

Работните места извън селското стопанство са се увеличили с 1,37 милиона през осмия месец на годината, посочва последният  доклад на Министерството на труда в САЩ, публикуван в петък. Коефициентът на безработица е спаднала с повече от очакваното, или почти 2 процентни пункта, до 8,4%. Броят на безработните лица е намалял с 2,8 милиона до 13,6 милиона души. с с

Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха ръст на работните места от 1,32 милиона, а безработицата да спадне до 9,8% от 10,2% през юли.

Съотношението на заетите лица към населението на страната се е повишило с 1,4 процентни пункта до 56,5%, но остава с 4,6 процентни пункта по-ниско от нивото си през февруари. Възнаграденото за час труд се е увеличило с 11 цента до 29,47 долара през август.

Основен фактор за ръста на работните места се явява увеличаването на създадените от държавата работни места с 344 000 позиции, които представляват една четвърт от месечното повишение в показателя. Само в редиците на статистическата служба на страната са били наети 328 000 нови служители. Въпреки притесненията от проблеми с приходите на общинско ниво, заетостта в местната власт е нараснала с 95 000 души.

Една обезпокоителна цифра от доклада е броят на постоянно губещи работата си, който се е увеличил с повече от половин милион до 3,41 милиона. Около 6,16 милиона души продължават да бъдат временно съкратени.

24,2 милиона души са заявили, че не работят, тъй като работодателят им е затворил или загубил бизнеса си  поради пандемията, в сравнение с 31,3 милиона през юли.

Докладът е оповестен на фона на множество предимно положителни икономически сигнали, като продажбите на дребно, тези на недвижимите имоти и активността в промишлеността отчитат резки отскоци от техните най-ниски нива в разгара на коронавируса. И все пак икономистите се притесняват, че ако липсва нов стимул от страна на Конгреса, ускорената активност може да бъде краткотрайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още