IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ е нараснала с близо 3% през четвъртото тримесечие на 2017 г.

Потребителските разходи в страната отчитат най-бързото си увеличение от три години насам

17:02 | 28.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Данните за икономическия растеж на САЩ за четвъртото тримесечие на 2017 г. са преразгледани във възходяща посока до 2,9%, като най-силното повишение на потребителските разходи от три години насам частично е компенсирало негативния ефект от увеличаването на вноса, съобщава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с годишен темп от 2,9% през последните три месеца на 2017 г. вместо с обявените по-рано 2,5%, посочи министерството на търговията в третата си оценка за периода. Предварителната оценка на анализаторите, интервюирани от Ройтерс, беше за ръст на БВП от 2,7%.

Растежът все пак леко се е забавил спрямо третото тримесечие, когато достигна 3,2%. За цялата изминала година БВП се е повишил с 2,3%, ускороявайки се от 1,5%, които бяха отчетени за 2016 г.

Коригираните към повишение данни за четвъртото тримесечие отчасти отразяват по-високите потребителски разходи в сектора на услугите, включително ремонтите на автомобили. 

Има признаци обаче, че икономическата активност се забавя през първото тримесечие на тази година, като продажбите на дребно спадат през февруари за трети пореден месец. Данните за жилищния сектор като цяло са слаби, а търговският дефицит е достигнал деветгодишен връх през януари.

И все пак анализаторите смятат, че икономиката може да достигне целта на администрацията на Тръмп от 3% годишен растеж през тази година, подпомогната от големите данъчни намаления в размер на 1,5 трлн. долара и увеличените държавни разходи.

Данните от днес биха могли да задържат вратата отворена към малко по-агресивно увеличение на лихвите от страна на Федералния резерв през тази година. Централната банка на САЩ повиши лихвените проценти през миналата седмица и прогнозира поне още две увеличения за 2018 г. Фед повиши и прогнозите си за икономическия растеж за тази година и за 2019 г.

Ръстът в потребителските разходи, който представлява повече от две трети от икономическата активност на САЩ, бе преразгледан до 4% през четвъртото тримесечие от коригирания ръст от 3,8% за третото тримесечие. Това е най-бързият темп на растеж от четвъртото тримесечие на 2014 г.

Данните за вноса също са ревизирани в посока нагоре до 14,1% спрямо предишните 14%. Това е най-бързото ускорение от третото тримесечие на 2010 г., засенчвайки ръста при износа заради слабостта на долара.

Темпът на повишаване на разходите за бизнес оборудване беше ревизиран леко надолу до 11,6% спрямо данните, публикувани през миналия месец, за 11,8%.

Инвестициите в жилищно строителство се увеличават с 12,8% вместо по-рано отчетените темпове от 13%, след като се свиха в две поредни тримесечия.

Правителствените разходи пък са нараснали с 3%, като данните са ревизирани от предходните 2,9%. Това е най-силният темп на растеж от второто тримесечие на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още