IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ расте по-бързо от очакванията през третото тримесечие

От Министерството на търговията посочват, че не могат да изчислят влиянието на ураганите Харви и Ирма върху БВП

16:46 | 27.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на САЩ расте с по-бърз от очакваното темп през третото тримесечие, съобщава Bloomberg, позовавайки се на първото четене на данните от Министерството на търговията. Данните подчертават издръжливото търсене от страна на потребителите и бизнеса въпреки проблемите, причинени от ураганите Харви и Ирма.

Брутният вътрешен продукт (БВП) расте с 3% годишен темп на ръст през третото тримесечие. Прогнозите бяха за повишение от 2,6 на сто. През предходния период ръстът беше 3,1%.

Потребителските разходи, най-голямата част от икономиката, нарастват с 2,4%, което е над очакванията (2,1%). Има забавяне спрямо второто тримесечие, което повишението беше 3,3%. Този компонент добавя 1,6 процентни пункта към икономическия ръст през третото тримесечие. Мнозина американци са купували нови коли, за да заменят тези, повредени при бедствията. Разходите за услуги обаче се забавят до най-слабия си темп на ръст от 2013 г. Стабилният пазар на труда обаче, ограничената инфлация и ниските лихви се очаква да продължат да осигуряват основата за устойчиви потребителски разходи.

Фиксираните бизнес инвестиции растат с 1,5% и добавят 0,25 пункта към ръста.

Търговията и складовата наличност заедно добавят 1,14 пункта към повишението.

От Министерството на търговията посочват, че не могат да изчислят влиянието на ураганите върху БВП. Тропическите бури Харви и Ирма нанесоха огромни щети на части от Тексас и Флорида в края на август и началото на септември. Негативният ефект обаче се очаква да е преходен, тъй като вероятно икономическата активност ще се ускори.

Второто и третото четене на данните за БВП в САЩ се очакват съответно през ноември и декември.

Графика: TradingEconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още