IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Швеция нарасна под очакванията

Централната банка е поставена под засилен натиск да понижи лихвените проценти заради слабия износ и неочаквания спад на инфлацията

13:06 | 29.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Швеция нарасна под очакванията

През третото тримесечие икономиката на Швеция се е разширила с по-малко от очакваното на фона на натиска върху централната банка да свали лихвите отново, пише Bloomberg.

За трите месеца, приключващи на 30 септември, брутният вътрешен продукт (БВП) на Швеция се е покачил само с 0,1%. Данните на Статистическото бюро на скандинавската страна се разминаха с прогнозите на анкетираните от Bloomberg икономисти, които очакваха ръст от 0,5%. Икономиката пък се разширява с 0,3% на годишна база.

Централната банка на Швеция Riksbank е поставена под засилен натиск да понижи лихвените проценти, след като 540-милиардната икономика се бори със слабия износ и след като неочаквано инфлацията се понижи през октомври. Политиците и банкерите се опитват да приближат инфлацията до целта на банката от 2% без да предизвикват прегряване на жилищния пазар и да трупат рекорден дълг.

Първият заместник-гуверньор на Riksbank Керстин Йохник сподели, че последните данни за доверието, които нараснаха до двугодишен връх, са оптимистични и поради тази причина тя не вижда проблем за инфлационните очаквания.

Статистическата агенция ревизира свиването на БВП през второто тримесечие до 0,1% от 0,2%. Данните за годишния растеж през второто тримесечие бяха покачени до 0,6% от 0,1%, колкото бе изчислено първоначално.

Има сигнали, че икономиката оздравява. Инвестициите растат. Анализаторите са на мнение, че въпреки ниската инфлация, Riksbank няма да променя лихвите на следващото заседание на банкерите на 17 декември.

Миналият месец те заявиха, че няма да пипат основния лихвен процент, след като запазиха нивото му от 1% за пети пореден път с цел да предотвратят дългови дисбаланси.

През третото тримесечие потребителските разходи скочиха с 2,1% на годишна база, докато инвестициите се увеличиха с 3,3%, показват още данните на шведската статистика.

Въпреки че потребителските цени се понижиха с 0,1 на сто през миналия месец, ниските лихвени проценти изтласкаха дълговете на домакинствата до повече от 170% от разполагаемия доход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още