IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания може да се свие с 30% за тримесечие

Все още много малка част от предприята в страната имат достъп до правителствените помощи

16:40 | 13.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Риши Сунак, финансов министър на Великобритания. Снимка: Bloomberg</p>

Риши Сунак, финансов министър на Великобритания. Снимка: Bloomberg

Британският финансов министър заяви, че икономиката на страната може да се свие с до 30% през това тримесечие заради блокадата, тъй като нарастващият брой на смъртните случаи заличава надеждите, че ограниченията скоро ще бъдат премахнати, предава Ройтерс.

Броят на смъртните случаи от COVID-19 в Обединеното кралство премина 10 000 души, а старши научен съветник на правителството заяви, че страната рискува да стане най-засегнатата в Европа. Правителството и по-специално премиерът Борис Джонсън беше силно критикуван за забавената си реакция срещу разпространението на заразата.

Вестник Times съобщава, че финансовият министър Риши Сунак е обсъдил с колеги възможността брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство да се свие с от 25 до 30 процента в периода между април и юни.

Позовавайки се на неназовани министри, Times  съобщава, че Сунак и други представители на властта настояват за облекчаване на мерките за социално дистанциране в името на икономиката.

Преглед на текущите мерки, които се прилагат от 23 март, е предвиден да се проведе тази седмица. Очаква се правителството да удължи срока им.

Министерството на финансите посочва в изявление, че сегашното финансиране на обществени услуги възлиза на 14 милиарда паунда (17 милиарда долара) за разлика от от 5-те милиарда паунда, обявени в годишния бюджет на Сунак преди налагането на блокадата.

„Нашите публични служби и невероятните им служители работят с огромна решителност и умения, за да ни пазят в безопасност“, се казва в изявлението Сунак. „Ние зависим от тях, поради което правим всичко възможно, за да осигурим на нашите медици, местните власти и други  достатъчно ресурси и инструменти, необходими за справяне с вируса“, добавя той.

Министерството на финансите и Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия  обявиха съвместен пакет от стимули, за да спасят икономиката и пазара на труда от влиянието на коронавируса. Но мерките бяха критикувани като бавни и несъстоятелни.

Британският министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Алок Шарма заяви, че 4200 малки и средни предприятия от общо 300 000 компании, подали заявления, са получили спасителни заеми като част от правителствената схема.

Когато по време на интервю за BBC в неделя му беше казано, че фирмите, които са получили финансиране, представляват едва 1,4% от търсещите помощ, той не оспори тази цифра.

Схемата, която беше обявена от Сунак преди почти три седмици е предназначена да помогне на малки и средни компании с кредити до 5 милиона паунда.

Едуард Милибанд, новоназначеният ръководител на опозиционната Лейбъристка партия, заяви, че правителството трябва да преработи схемата и да поеме 100% от по-малките заеми. „Рискът да се прави твърде малко твърде бавно е много по-голям от риска да се направи твърде много, твърде бързо", написа той в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 3 години
Очевидно е , че облъците все повече се сгъстяват не само над Обединеното кралство , но и над англосаксите като цяло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още