IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания отчете най-високия си ръст от 81 години насам

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал със 7,5% през миналата година, което е най-бързият темп на растеж от Втората световна война

11:31 | 11.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Очакванията са през януари данните да покажат слаб резултат заради наложените ограничителни мерки против коронавируса.<em> Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Очакванията са през януари данните да покажат слаб резултат заради наложените ограничителни мерки против коронавируса. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Икономиката на Великобритания отчете през 2021 г. най-високия си темп на растеж от Втората световна война насам, след като премина през по-лек удар от очакваното през декември, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал със 7,5% през 2021 г., което е най-високото увеличениe от 1941 г. насам. Резултатът превърна Великобритания в най-бързоразрасналата се напреднала икономика през миналата година.

Отбелязаното повишение в края на 2021 г. обаче все пак е било по-ниско спрямо това в последните месеци на 2019 г. - преди началото на пандемията. 

Великобритания Великобритания

След като премина през по-силен рецесионен спад спрямо другите страни в размер на 9,4% през 2020 г., икономиката на Великобритания отчете силно възстановяване, подкрепено от стимулите на правителството на стойност милиарди паунди в подкрепа на работните места и компаниите.

Прогнозите са икономиката на страната отново да надмине тези на членовете на Г-7 през тази година. И все пак тепърва предстои британската икономика да се върне на предпандемичните си нива на тримесечна база - нещо, което САЩ и Франция вече постигнаха.

На месечна база БВП през декември е бил на същите нива като тези от февруари 2020 г. Тогава показателят се е свил с 0,2%, тъй като разпространението на омикрон щама затвори потребителите по домовете им. За сравнение - очакванията на икономистите бяха за понижение от 0,5 на сто. Така годишният ръст е бил над прогнозите на Английската централна банка (АЦБ) за 7,3% повишение.

"Икономиката на Великобритания показа по-силна устойчивост от очакваното през декември, изправена пред омикрон щама на коронавируса. Днешните данни също намекват, че икономиката ще се представи малко по-добре през първото тримесечие от прогнозите на АЦБ, с което се дава възможност за лихвено повишение през март", каза Дан Хансън от Bloomberg Economics.

Декемврийският спад е ограничил растежа през четвъртото тримесечие на 2021 г. до 1%, с което БВП е бил с 0,4% под предпандемичните си нива от края на 2019 г. Очакванията са през януари данните да покажат слаб резултат заради наложените ограничителни мерки против коронавируса.

Според главния икономист на KPMG UK Йаел Селфин инфлационният натиск и планираното увеличение на данъците може да даде "разочароващи резултати през следващите месеци" за икономическата активност. По думите на Селфин БВП на Великобритания ще нарасне с 3,7 на сто през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Явно брекзита им се отразява добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още