IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания отчете по-голям ръст от обявеното в края на 2021 г.

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство е нараснал с 1,3% през четвъртото тримесечие на миналата година

11:49 | 31.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Великобритания е отбелязала по-голям ръст от първоначално обявеното въпреки разпространението на омикрон щама в края на миналата година, съобщи Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 1,3% през четвъртото тримесечие на 2021 г., съобщи британската Национална статистическа служба (ONS) в четвъртък. За сравнение - първоначално обявеният ръст бе в размер на 1%.

Причина за това е, че активността на фирмите за услуги се е увеличила по-силно от очакваното, докато износът също е отчел по-голямо повишение.

Официалната статистика показа още, че спадът на икономиката по време на пика на пандемията не е бил толкова голям. През 2020 г. БВП се е свил с 9,3% спрямо първоначално съобщените 9,4 на сто.

Възстановяването през миналата година е било по-малко, когато икономиката на Обединеното кралство се е разраснала със 7,4%. Това е било най-голямото повишение от Втората световна война насам. В края на 2021 г. БВП е бил с 0,1% под предпандемичния си връх.

Според данните на ONS е имало ръст на социалните дейности за човешко здраве, което е отражение на борбата на страната с Covid-19. Активността на агенциите по труда също е нараснала, тъй като правителствената схема за обезщетения при отпуск на служители приключи през септември.

Връщането на потребителите в магазините в края на годината е довело до ръст в търговията на дребно.

Отделен доклад, публикуван в четвъртък, показа, че дефицитът по текущата сметка - разликата между средствата, които влизат и излизат от страната -  се е свил рязко до 7,3 млрд. паунда през четвъртото тримесечие на 2021 г. Това е било най-ниското ниво от края на 2019 г., равняващо се на 1,2% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още