IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания се сви по-малко от очакваното през януари

Първите официални търговски данни на Обединеното кралство след напускането на Европейския съюз разкриват вредата, причинена от Brexit

11:44 | 12.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на Обединеното кралство се сви по-малко от очакваното през януари въпреки блокирането заради коронавируса, благодарение на изненадващ ръст в строителството и по-силната активност в здравния сектор, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт е спаднал с 2,9% след ръст от 1,2% през декември, показват данните на Службата за национална статистика. Икономистите прогнозираха спад от 4,9%. Икономиката сега е с 9% по-малка, отколкото през февруари 2020 г., преди да настъпи пандемията.

великобритания великобритания

По-добре от очакваното

Данните ще бъдат взети предвид в решението на Английската централна банка през следващата седмица, която ще обсъди дали Великобритания се нуждае от повече стимули, за да се възстанови от най-големия спад през последните три века. Премиерът Борис Джонсън се надява, че кампанията му за бърза ваксинация ще позволи повечето ограничения да бъдат премахнати до средата на годината.

Производството и услугите се свиват, но строителната индустрия отбелязва ръст, като продукцията се увеличава с 0,9% спрямо декември. Строителството беше секторът с най-голямо забавяне през декември, когато повечето други части на икономиката отчетоха увеличение.

Спадът от 3,5% в услугите е по-малък от прогнозирания от икономистите. Той беше причинен главно от понижение в секторите за настаняване и хранене и образование, където продукцията спадна съответно с 28% и 16,3%.

Здравната и социална дейност осигуриха най-голям тласък за месеца. Категорията, която включва фризьори и други подобни услуги, е спаднала с почти 21%.

Brexit и търговията

Първите официални търговски данни на Обединеното кралство след напускането на Европейския съюз разкриват вредата, причинена върху потока от стоки и услуги, който Brexit причини през януари. Износът за ЕС е спаднал с 40,7% от декември до януари, докато вносът от блока е намалял с 28,8%. Най-силно пострадали от забавянето на вноса са транспортното оборудване, особено автомобилите и лекарствените и фармацевтичните продукти.

„Както вносът, така и износът за ЕС са намалели значително през януари, като голяма част от това вероятно е резултат от временни фактори“, коментират от статистическата служба. „Нашите проучвания показват, че търговията е започнала да се възстановява към края на месеца“, добавиха статистиците.

Засега официалната прогноза на правителството е за спад от 3,8% в производството през това тримесечие, последвано от бързо възстановяване до нивата преди Covid през второто тримесечие на следващата година, шест месеца по-рано, отколкото беше прогнозирано през ноември .

Английската централна банка е още по-оптимистична, като прогнозира връщане към нивата от края на 2019 г. до началото на 2022 г. след 14% нарастване на производството, въпреки че гуверньорът Андрю Бейли предупреди по-рано този месец, че рисковете за икономиката са в посока надолу.

великобритания великобритания

Пандемията все още има вероятност да остави белези върху икономиката с последици за всичко - от безработица до евентуално увеличение на данъците или съкращаване на разходите, необходими за оздравяване на публичните финанси.

Според основния сценарий, изготвен от Офиса за бюджетна отговорност, продукцията ще е около 3% по-ниска в средносрочен план, отколкото би била, ако пандемията не бе настъпила. АЦБ изчислява дългосрочния удар за икономиката на около 1,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още