IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания се сви след най-големия спад в индустрията от 2002 г.

Производството на автомобили се е понижило с 24%

15:39 | 10.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалната прoдукция във Великобритания отчете най-големия си спад от близо 17 години през април, тъй като спря трупането на запаси заради Brexit, а при производителите на автомобили има прекъсвания в работата, съобщава Bloomberg.

Понижението в производството достига 3,9%, което е най-големият спад от юни 2002 г. и допринесе за свиване на икономиката за втори месец подред, съобщиха от Бюрото за национална статистика. Производството на превозни средства е намаляло с една четвърт.

Брутният вътрешен продукт е намалял с 0,4% - най-много от март 2016 г., оставяйки икономиката в риск от рязко забавяне през това тримесечие.

През първите месеци на 2019 г. заводите се представиха добре, тъй като компаниите складираха стоки, за да избегнат прекъсвания на доставките преди първоначалния краен срок за напускане на Европейския съюз от страна на Великобритания на 29 март. Но с отлагането на Brexit до октомври поръчките намаляват и търсенето се удовлетворява от стоките, струпани в складовете.

Производството на автомобили се е свило с 24% - най-много откакто се води статистика от 1995 г., но анализаторите очакват да има частично възстановяване през май. Налице е обаче и широко разпространена слабост и при други сектори, сред които производството на фармацевтични продукти, метали и химикали.

Данните подчертават нестабилността на икономическите перспективи, тъй като несигурността около Brexit продължава. Това се случва в момент, когато Консервативната партия се подготвя да избере нов лидер, като водещите кандидати настояват, че Brexit без сделка трябва да остане на масата, а това е сценарият, от който бизнесът най-много се страхува.

Строителството и доминиращият сектор на услугите не успяха да осигурят никаква подкрепа за икономиката през април, а данните за индекса на мениджърите по поръчките от миналата седмица не са показали подобрение през май.

В строителния сектор е отчете спад от 0,4% спрямо март, а услугите са запазили нивата си.

Търговският дефицит на Великобритания се е свил до 12,1 млрд. паунда (15,4 млрд. долара) през април. Износът се е понижил с 10,9% през същия месец – най-много от 2006 г., а вносът отчита най-големия си спад от 1998 г. - 14,4%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още