Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономист: Неравенството и изменението на климата ще бъдат проблемите на 2020 г.

Според Стив Якобсен, главен икономист на Saxo Bank, неравенството е причинено от паричните политики

Икономист: Неравенството и изменението на климата ще бъдат проблемите на 2020 г.

Снимка: Ройтерс

Основните проблеми през 2020 г. ще включват неравенството и изменението на климата, заяви в понеделник главният икономист на Saxo Bank, цитиран от CNBC.

„Неравнопоставеността и климатът в действителност ще излязат на преден план през 2020 г.“, заяви Стив Якобсен и добави: „Това ще бъде програма, която ще промени драстично начина, по който възприемаме нещата".

Според Якобсен неравенството е причинено от паричните политики.

Още по темата

"Неравенството, което виждаме всеки ден е резултат от дискриминацията, която се случва чрез паричната политика", каза икономистът и добави: „Колкото по-ниски стават лихвените проценти, толкова по-големи трябва да бъдат резервите на банките и това увеличава препятствията пред реалния достъп до частно финансиране в системата“, каза той.

„Монетарната политика сега е толкова разхлабена, че всъщност стана дискриминационна спрямо не само възрастните хора и младите хора, но и срещу обществото като цяло“, каза той.

Що се отнася до инвестирането във възобновяема енергия, Якобсен заяви, че акциите на нефтените и газовите компании все още са от значение за инвеститорите, особено след като сега те се търгуват с 20% по-ниско от тези на компании от сектора на възобновяемата енергия.

„Възвращаемостта на инвестициите е само половината от стойността на вложения капитал“, каза Якобсен за сектора на възобновяемата енергия. Това според него е довело до проблем с изчерпването на парите. „Те унищожават капитала всеки ден“, посочи икономистът.

За разлика от тях, нефтените и газовите компании имат висок паричен поток и технологични познани, наред с опита в управлението на дългосрочни проекти и инфраструктура, каза Якобсен.

„Това, което трябва да се случи, е „нефтената“ икономика и зелената икономика да работят заедно като едно, защото единствено така ще имаме надежден ... и ефективен начин да се справим с изменението на климата“, заяви той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
0
 
2
Lucifer до: serafima
преди 1 година
Няма профилна снимка
"Засега се води БЕЗОТГОВОРНА, лицемерна и НЕГРАМОТНА политика." - да, точно такава е, но пък е толкова удобна, че никой няма да посмее да я промени....времето(30г) го доказа!
1
 
3
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
И никога повече? Така е несериозна да се поставят тези въпроси. Те са тежки и изискват дългосрочна политика както на правителствата в страните, така и в международен мащаб. Как мислите ще се решат? Като дори не направиха минималната пенсия 300 лева и дават за бог да прости по 40 лева на пенсионерите за Коледа, като премиерът умря да се фука с това. Засега се води БЕЗОТГОВОРНА, лицемерна и НЕГРАМОТНА политика.

Още от Новини
Ралито на лирата издиша с новите съмнения на Ердоган за паричната политика