IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Неравенството и изменението на климата ще бъдат проблемите на 2020 г.

Според Стив Якобсен, главен икономист на Saxo Bank, неравенството е причинено от паричните политики

17:39 | 09.12.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните проблеми през 2020 г. ще включват неравенството и изменението на климата, заяви в понеделник главният икономист на Saxo Bank, цитиран от CNBC.

„Неравнопоставеността и климатът в действителност ще излязат на преден план през 2020 г.“, заяви Стив Якобсен и добави: „Това ще бъде програма, която ще промени драстично начина, по който възприемаме нещата".

Според Якобсен неравенството е причинено от паричните политики.

"Неравенството, което виждаме всеки ден е резултат от дискриминацията, която се случва чрез паричната политика", каза икономистът и добави: „Колкото по-ниски стават лихвените проценти, толкова по-големи трябва да бъдат резервите на банките и това увеличава препятствията пред реалния достъп до частно финансиране в системата“, каза той.

„Монетарната политика сега е толкова разхлабена, че всъщност стана дискриминационна спрямо не само възрастните хора и младите хора, но и срещу обществото като цяло“, каза той.

Що се отнася до инвестирането във възобновяема енергия, Якобсен заяви, че акциите на нефтените и газовите компании все още са от значение за инвеститорите, особено след като сега те се търгуват с 20% по-ниско от тези на компании от сектора на възобновяемата енергия.

„Възвращаемостта на инвестициите е само половината от стойността на вложения капитал“, каза Якобсен за сектора на възобновяемата енергия. Това според него е довело до проблем с изчерпването на парите. „Те унищожават капитала всеки ден“, посочи икономистът.

За разлика от тях, нефтените и газовите компании имат висок паричен поток и технологични познани, наред с опита в управлението на дългосрочни проекти и инфраструктура, каза Якобсен.

„Това, което трябва да се случи, е „нефтената“ икономика и зелената икономика да работят заедно като едно, защото единствено така ще имаме надежден ... и ефективен начин да се справим с изменението на климата“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Lucifer
преди 4 години
"Засега се води БЕЗОТГОВОРНА, лицемерна и НЕГРАМОТНА политика." - да, точно такава е, но пък е толкова удобна, че никой няма да посмее да я промени....времето(30г) го доказа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
И никога повече? Така е несериозна да се поставят тези въпроси. Те са тежки и изискват дългосрочна политика както на правителствата в страните, така и в международен мащаб. Как мислите ще се решат? Като дори не направиха минималната пенсия 300 лева и дават за бог да прости по 40 лева на пенсионерите за Коледа, като премиерът умря да се фука с това. Засега се води БЕЗОТГОВОРНА, лицемерна и НЕГРАМОТНА политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още