IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Бизнес доверието в Япония достига 3-годишно дъно

През юни се забелязва забавяне в спада на този показател на фона на сравнително стабилното вътрешно търсене

14:23 | 21.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През второто тримесечие бизнес доверието на големите японски производители изглежда се е влошило до най-ниското си равнище от три години насам на фона на наново ескалиралата търговска война между САЩ и Китай и отслабването при глобалното търсене, от което е силно зависима икономиката на островната държава, съобщава Ройтерс, позовавайки се на допитване до икономисти.

Влошаването на корпоративните настроения ще добави допълнителна загриженост от страна на Японската централна банка (ЯЦБ) относно забавянето на икономическия растеж, след като гуверньорът на регулатора изрази готовност да увеличи стимулите, тъй като глобалните рискове замъгляват перспективите. 

Очаква се тримесечното проучване на ЯЦБ на бизнес настроението да покаже, че основният индекс на доверието на големите производители е спаднал до 9 пункта през юни от 12 три месеца по-рано, сочи допитване на Ройтерс, обхващащо 16 икономисти.

Въпросното прогнозирано ниво на индекса ще се окаже най-ниското от септември 2016 г., когато стойността достигна 6 пункта.

„Забавянето на световната икономика, слабите износ и промишлено производство, дължащи се на пониженото търсене на продукти от типа на полупроводниците, помрачиха настроението на производителите“, посочва Ясинари Танака, изследовател в Mitsubishi Research Institute.

В проучването за март, настроението сред големите производители се влоши с най-бързи темпове от над шест години, като през юни, в това отношение, се забелязва забавяне, подкрепено от сравнително стабилното вътрешно търсене и 10-дневните празници по случай възкачването на новия японски император.

Предвижда се през третото тримесечие големите компании да увеличат капиталовите си разходи с 8,9 на сто за настоящата финансова година, в сравнение с 1,2%, предвидени в мартенското проучване.

ЯЦБ ще публикува своето изследване в понеделник, 1 юли.

Според икономистите промишленото производство в Япония за май вероятно е нараснало с 0,7 на сто от 0,6% през април, като официалните данни на Министерството на търговията се очаква да станат достъпни на 28 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Всички банкери на въжето. Преди 10 години ни докараха една от най големите финансови кризи. Сега 10 години по късно, печатат пари, лихвите 0%,дерат по 10 кожи за жилища заради тяхната извратена парична политика и какво накрая, разтеж пак няма, няма и да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още