Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономисти: Коронавирусът изтрива половината от икономическия растеж на Китай

Прогнозите се за забавяне до 3,5% за текущото тримесечие, като в същото време експертите очакват свиване на LRR лихвата до средата на годината до ниво от 3,85%

Икономисти: Коронавирусът изтрива половината от икономическия растеж на Китай

Снимка: Ройтерс

Епидемията от коронавирус вероятно е намалила наполовина икономическия растеж на Китай през текущото тримесечие в сравнение с предходния период, което е повече от прогнозата от преди три седмици и кара анализаторите да очакват по-ранно свиване на лихвите от страна на централната банка на страната.

Досега епидемията, тръгнала от Китай, се е разпространила в над 80 държави по света, заразявайки близо 100 хил. души, съобщава Ройтерс. Смъртните случаи вече са над 3000.

Коронавирусът помрачи и очакванията за глобалния икономически ръст и предизвика непланирано намаляване на лихвите в САЩ по-рано тази седмица, най-голямото след световната финансова криза от 2008 г.

Анкета, проведена на 3 март и включваща повече от 40 икономисти, базирани както в Китай, така и в други страни, прогнозира ръстът на най-силната азиатска икономика да се забави до средно ниво от 3,5% през това тримесечие, от 6,0% за последната четвъртина на 2019 г., което е с един цял процентен пункт по-малко от прогнозата от 14 февруари. 

Още по темата

При най-лошия сценарий средната прогноза за първото тримесечие е 2,4%, в сравнение с 3,5% от предишната анкета, което по същество означава, че най-лошият случай от преди три седмици сега е умерено песимистичен сценарий за икономистите от частния сектор.

Все още се очаква растежът да се ускори през второто тримесечие до 5,6%, което е малко по-малко от прогнозата от 5,7%, направена преди три седмици.

„Трудно е да гледаме оптимистично на второто тримесечие и най-добрия сценарий, който наистина мога да предложа, е че нещата ще се нормализират през втората половина на годината“, споделя Роб Карнъл, ръководител на Азиатско-тихоокеанския изследователски център в ING.

За годината растежът се очакваше да се забави до 5,4%, което, ако се реализира, ще бъде най-бавното темпо на нарастване от 1990 г. При най-лошия сценарий това е ръст от 5,0%. Всички, освен един от анкетираните икономисти, очакват този ръст остане под 6,1%, регистрирани през предходната година.

За да притъпят последиците от забавянето, причинено от вируса, китайските власти прилагат различни мерки, включващи намаляване на лихвите и предлагане на целенасочено кредитиране на бизнеса, като се очаква да не спрат дотук.

Очаква се Народната банка на Китай да намали едногодишния основен кредитен лихвен процент (LPR), въведен през август 2019 г., на 3,85% от сегашните 4,05% до средата на годината.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
1
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
статисте, а знаеш ли как се прави икономически анализ? а продуктов? а пазарен такъв? знаеш ли до колко нашата икономика е зависима от външните пазари и как това определя макроикономическото поведение и ако искаш и политическото поведение? май не. вероятно си цар на ексела и това си е, не е достатъчно. не тръгвай да политизираш докато не направиш горните анализи, че олекваш така, батьовото.
2
 
5
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Хубаво гледаме какво се случва с Китай. Огромна страна с огромно влияние.Но на този етап нека гледаме повече себе си. Нашият растеж само от статистически "грешки и пропуски" е малко под 1%, а на Борисов са му казали да се фука с 3.5% (дали милият знае какво означава това?). Аз съм статистик по образование и съм работила в НСИ, а и цял живот правя анализи. Зная за какво говоря. Нашата стабилност е стръв за дървеници. И при соца и при сегашния ГЕРБ все гледаме критично навън, та белким изпъкнем с добро.Слаби са нашите анализатори, за да уловят неочакваните и внезапни прояви на глобализацията, а също и явлението, което един американец от ливански произход нарече черен лебед. Затова ще следваме събитията, както ни ги поднасят клакьорите на властимащите.

Още от Новини
Турската лира възстанови част от загубите си за годината през юли