IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Продажбите на дребно в САЩ нарастват с рекорден темп през май

Силният ръст на новонаетите лица през изминалия месец и премахването на редица ограничителни мерки подкрепят прогнозите за 8-процентно увеличение на продажбите

09:48 | 16.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Johny Milano/Bloomberg</em></p>

Снимка: Johny Milano/Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ вероятно са нараснали с рекорден темп през май, тъй като 2,5 млн. американци се върнаха на работа, въпреки че подобно възстановяване ще заличи само част от историческия спад през март и април на фона на наложените ограничителни мерки за справяне с пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс.

Месечният доклад, който трябва да бъде публикуван от Министерството на търговията в рамките на днешния ден, се очаква да покаже, че общите приходи от продажби при американските търговци на дребно са скочили с 8,0% през миналия месец, според проучване на Ройтерс. Това би надминало предишното рекордно увеличение с 6,7% през октомври 2001 г., след като американците започнаха отново да харчат след терористичните атаките срещу САЩ на 11 септември. 

Макар този скок да привлича вниманието, той ще компенсира едва една около четвърт от спада при продажбите, регистриран през март и април, когато бяха наложени мерките за социално дистанциране, а много от предприятията и търговците бяха затворили врати. Продажбите през април паднаха с 16.4%, след като се свиха с 8.3% през март.

Американската икономика изпадна в рецесия през февруари, като същевременно заетостта намалява с около 22 милиона души през март и април. Все пак данните за пазара на труда успяха да хвърлят лъч светлина върху цялостната икономическа картина в САЩ през май, когато броят на новонаетите служители скочи с 2,5 млн., подкрепяйки тезата, че потребителските разходи може да се възстановяват и че най-лошото от икономическото въздействие на пандемията може да е преминало.

сащ сащ

"Предвид възстановяване на растежа на работните места през май и факта, че някои щати започнаха да рестартират икономиката си през втората половина на месеца, е нормално да се очаква, че разходите частично са се възстановили през май", написаха Мишел Джирард и Кевин Куминс, икономисти от NatWest, в бележка до клиенти.

Очакваното възстановяване на продажбите вероятно е било водено от автомобилния сектор, тъй като облекчаването на блокировките в цялата страна позволи автосалоните да отворят отново. Продажбите през май се повишиха до над 12 милиона автомобила годишно, след като паднаха под 9 милиона през април, според данни на Wards Intelligence.

сащ сащ

Цените на бензина също се стабилизираха, което вероятно е помогнало за възстановяването на продажбите на дребно за миналия месец. С изключение на горивата и автомобилите, продажбите отчетоха спад от 16,2% през април.

Изключвайки строителните материали и хранителните услуги, както и горивата и автомобилите, потребителските разходи, една от най-наблюдаваните компоненти от брутния вътрешен продукт на САЩ, се очаква да нараснат с 4,7 н сто през май, показват резултати от анкетата на Ройтерс, засягаща редица икономисти.

Това също би било най-голямото увеличение, след като правителството започна да преследва данните през 1992 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още