IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти прогнозират запазване на ръста на китайската производствена активност

Очаква се китайската икономика да се разшири с около 2% за цялата година

13:20 | 29.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайската производствена активност вероятно е поддържала солиден темп на растеж през декември, когато втората по големина икономика в света започна стабилно възстановяване от коронавирусната криза, сочи проучване на Ройтерс.

Китайският индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се очаква да спадне до 52 пункта през декември от 52,1 през ноември, според средната прогноза на 27 икономисти, анкетирани от Ройтерс Стойност над 50 пункта показва разширяване на активността на месечна база.

Китай е на път да стане първата страна, която напълно се е отърсила от негативните ефекти от глобалното спиране на индустрията. Данните за PMI през ноември показаха, че индексът е достигнал най-високото ниво от повече от три години.

Печалбите в китайските индустриални фирми нараснаха силно през ноември за седми пореден месец, подкрепени от силно индустриално производство и увеличени продажби.

Очаква се китайската икономика да се разшири с около 2% за цялата година - най-слабият ръст от над три десетилетия, но въпреки това много по-голям в сравнение с другите големи икономики, които все още се борят да овладеят разпространението на коронавируса.

Официалният PMI, който се фокусира до голяма степен върху големи и държавни фирми, както и проучванетп за сектора на услугите, ще излезе на 31 декември.

Данните за частния сектор на производство на Caixin ще бъдат публикувани на 4 януари, а проучването на PMI за услугите на Caixin ще излезе на 6 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още