IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономистите намалиха прогнозата за растеж в еврозоната за 2021 г.

Очакванията са реалният ръст на БВП в еврозоната да бъде 4,4% тази година

16:58 | 22.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната, засегната от пандемия, вероятно ще се възстанови тази година, но с по-бавни темпове от очакваното само преди няколко месеца. Очаква се тя да компенсира загубената инерция през 2022 г., показа проучване на Европейската централна банка, цитирано от Ройтерс.

Икономистите, анкетирани в тримесечното проучване на професионалните анализатори на ЕЦБ, очакват реалният ръст на БВП в еврозоната да бъде 4,4% тази година спрямо 5,3%, прогнозирано в предишното проучване.

Що се отнася до следващата година, проучването показа, че сега се очаква икономиката да се разшири с 3,7%, в сравнение с 2,6% в октомври. 

След първото за годината заседание на ЕЦБ ръководителят на банката Кристин Лагард заяви, че икономиката на еврозоната вероятно се е свила в края на миналата година, което означава, че сега блокът изглежда се насочва към двойна рецесия.

Икономистите все по-често прогнозират, че производството ще се свие и през това тримесечие, тъй като правителствата затягат ограниченията за пътувания, развлечения и работата на магазини за стоки, които не са от първа необходимост.

Лагард говори пред репортери, след като централната банка остави паричната си политика непроменена на първото си заседание за годината. ЕЦБ залага, че нейният пакет от стимули, който беше разширен едва миналия месец, ще бъде достатъчен, за да изведе икономиката на еврозоната от кризата.

Според нея в средносрочен план възстановяването на икономиката на еврозоната трябва да бъде подкрепено от благоприятни условия за финансиране, експанзивна фискална позиция и възстановяване на търсенето. Като цяло рисковете около перспективите за растеж в еврозоната остават, но по-слабо изразени.

Новините за перспективите за световната икономика, споразумението за бъдещи отношения между ЕС и Обединеното кралство и началото на кампаниите за ваксинация са обнадеждаващи, но продължаващата пандемия и нейните последици за икономическите и финансовите условия продължават да са източник на риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
До 1 Не няма Реалния ръст на икономиката ще бъде около 5 % Чакат ни две страхотни тримесечия -третото и четвъртото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Ще я намалят още няколко пъти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още