IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на мениджърите по поръчките е във фокуса на седмицата

Очаква се проучванията да покажат продължаващо, макар и неравномерно нарастване на икономическата активност през август

10:36 | 31.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Понеделникът слага края на месец август. Ранните данни за икономическата активност показаха забавяне в ръста на показателя през осмия месец на годината след първоначалния силен отскок след премахването на блокадите срещу коронавируса. През тази седмица се очакват доклади за редица показатели, представящи по-голяма сигурност относно реалното ниво на икономическа активност през август.

В понеделник Китай публикува данните за индекса на мениджърите по поръчките PMI в страната през август. Икономическата активност в Поднебесната империя се е разширила през месеца, задвижвана от сектора на услугите. Общият PMI нараства от 54,1 до 54,5 пункта. Индексът при услугите  отчита ръст от 54,2 до 55,2 пункта. Показателят за активността в сектора на промишлеността обаче спада слабо от 51,1 до 51 пункта.

В същия ден се очакват и прогнозните данни за нивото на инфлацията в Испания, Италия и Германия през август.

Вторник също продължава с индекса на мениджърите по поръчките, като ще бъдат предоставени данните за нивото на показателя в сектора н промишлеността в Европа, Азия и САЩ.

Очаква се проучванията да покажат продължаващо, макар и неравномерно, нарастване на производствената активност през август, придружено от съживяване на поръчките за износ, сочещо към по-нататъшно възстановяване на веригите за доставка, нарушени от пандемичните блокади. Въпреки това данните вероятно също покажат продължаващи загуби на работни места в световен мащаб, които биха натежали на възстановяването.

В същия ден ще бъдат публикувани и данните на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз, за нивото на инфлацията и безработицата в региона.

В сряда очакваме информация за търговията на дребно в Германия през юли.

Четвъртък ни връща към показанията на индекса на мениджърите по поръчките PMI. Ще бъдат оповестени нивата на показателя в сектора на услугите, както и общият индекс в Китай, Испания, Италия, Франция, Германия, еврозоната, Великобритания и САЩ.

Денят продължава с данните за търговията на дребно в ЕС и еврозоната през юли, а що се отнася до САЩ, анализаторите очакват, че броят на молбите за обезщетение при безработица е спаднал слабо през седмицата, приключила на 29-и август. Въпреки това съкращенията на работни места вероятно ще останат исторически повишени на фона на продължаващите последици от пандемията.

Търговският дефицит в САЩ за стоки и услуги се очаква да се увеличи през юли, отразявайки нарастването на търсенето на чуждестранни продукти с отварянето на икономиката.

Проучването на Института за управление на доставките за PMI вероятно ще покаже още един значителен ръст в дейността в САЩ през август. Обслужващите индустрии бяха особено силно засегнати от кризата от Covid-19, но дори и при бързо възстановяване вероятността продукцията и заетостта в целия сектор да се върнат на предпендемични нива в близкото бъдеще е малка.

В петък излиза докладът на Министерството по труда в САЩ относно заетостта в страната през август. Очаква се, че американските работодатели са добавили над 1 милион работни места през август за четвърти пореден месец на исторически големи ръстове на пазара на труда. Икономистите предупреждават, че временното наемане на служители от страна на правителството може да повиши основната цифра с около 250 000. Но дори и при това краткотрайно стимулиране, заетостта ще остане далеч под нивата си от преди пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още