IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на производствените цени в Китай с най-голям спад от юли 2016 г.

Данните за октомври показват влиянието на по-слабото търсене и на търговската война

13:15 | 09.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските производствени цени са записали най-големия си спад от повече от три години през октомври, след като производственият сектор отслабна заради по-малкото търсене и ударите от търговската война между САЩ и Китай, пише CNBC.

Индексът на производствените цени (PPI), смятан за ключов индикатор за корпоративната рентабилност, е спаднал с 1,6% през октомври спрямо година по-рано, отбелязвайки най-голямото си отстъпление от юли 2016 г., сочат данни на Националното статистическо бюро. Анализаторите очакваха 1,5% спад.

За сметка на това потребителските цени (CPI) в Китай са нараснали с най-бързия си темп от близо осем години, водени предимно от скока на цените на свинското месо, тъй като африканската чума по свинете засегна стадата в страната. Според някои анализатори ръстът на CPI може да стане притеснителен за властите, които искат да въведат мерки за поддържане на търсенето.

Въпреки това натискът на основната инфлация, която не включва цените на храните и енергията, остава умерен.

Въпреки че Вашингтон и Пекин работят по финализирането на първата част от поетапното търговско споразумение, много анализатори са предпазливи след внезапния крах на предишните преговори, които се състояха през май. Междувременно китайските производители се сблъскват с постоянен натиск от наложените мита.

Още американски мита върху китайски стоки ще влязат в сила на 15 декември, макар че представители на властите от двете държави тази седмица заявиха, че са се съгласили да отменят взаимно мита върху стоки, ако “фаза едно" от търговската сделка бъде завършена.

В петък обаче американският президент Доналд Тръмп заяви, че не е съгласен с искането на Китай.

Продължаващата повече от година търговска война струва на Китай 35 млрд. долара, след като Съединените щати намалиха китайския внос, покачвайки цените за американските потребители, сочи проучване на ООН, публикувано тази седмица.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още