IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия запази основната лихва на ниво от 8%

Решението дойде, след като инфлацията се ускори до 8,59% през април

09:26 | 03.06.14 г.
Индия запази основната лихва на ниво от 8%

Индийската централна банка остави без изменение основния си лихвен процент на ниво от 8 на сто в съответствие с очакванията, предава WBP Online. Решението дойде, след като потребителската инфлация продължава да бъде много висока, ускорявайки се до 8,59% през април.

На фона на покачващите се цени корекцията на лихвените нива изисква внимателен прочит на ситуацията. Високата инфлация подкопава покупателната способност на милиони много бедни индийци и блокира перспективите за растеж на новите работни места в страната, в която милиони млади хора навлизат на пазара на труда всяка година.

Институцията повиши ставката три пъти след встъпването в длъжност на гуверньора Рагурам Раджан през миналата година, въпреки че ниският икономически растеж и по-високите разходи по кредитирането засегнаха някои индустрии, включително производителите на автомобили. Продажбите на най-популярните автомобили в Индия спаднаха с 10,2% през април на годишна база след понижението от 5,1% през март.

За да укроти инфлацията, новото правителство с премиер Нарендра Моди предложи стабилизиране на цените на най-необходимите стоки – мярка, особено необходима на фона на желанието на мнозина да се презапасят с хранителни стоки. Храните съставляват около 50% от потребителската кошница в Индия.

Воденият от Моди кабинет е разглеждан от мнозина като пропазарно ориентиран. Той получи картбланш от индийските граждани за осъществяване на необходимите реформи по насърчаване на растежа и рестартиране на икономическите процеси.

Брутният вътрешен продукт на Индия нарасна с 4,7% през фискалната година, която приключи на 31 март, в сравнение с разширението от 4,5% в предходните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още